lauantai 20. marraskuuta 2021

Paluu Jonasbergiin

Viime syksynä tarkastelin Etu-Töölön koilliskulman Villa Jonasbergia valokuvista ja lähteistä, jotka kertoivat enimmäkseen 1870-luvun ravintolatoiminnasta. Rikkaamman kuvan sain Heikki Paunosen kirjasta Stadin mestat. Ikkunoita Helsingin ja sen asukkaiden historiaan ja nykyisyyteen. Osa 2 (2010). Hakusanan Tölikan Vennu kohdalla, sivulla 941:

Varsinaisesti Tölikan Vennun [Arbetets Vänner i Tölö] yhdistystalona tunnettiin kuitenkin Villa Jonasberg Töölönkadun ja Apollonkadun kulmassa, Töölönkatu 12:n tontilla. Huvilan tontti ulottui ennen katujen rakentamista Läntiselle Viertotielle asti. Villa Jonasberg oli viimeisiä Töölön Villoja. Talo oli 1860-luvulla isorokkosairaalana ja sen jälkeen ravintolana ja sittemmin piirilääkärin asuntona. Lopuksi villaan asettui Tölikan Vennu. Arkkitehti Sigurd Frosterus osti Jonasbergin villan tontteineen vuonna 1913. Vanhan huvilan sijalle valmistui kivitalo vuonna 1927.

Todennäköinen lähde on Töölön kirjaston näyttelyvihkonen Entisaikain Töölö (1983), jossa "Suuri puutarhatontti oli myös Töölönkadun ja Apollonkadun kulmauksessa. Siinä ollut talo oli 1860-luvulla toiminut isorokkosairaalana, sitten ravintolana, piirilääkärin asuntona ja vuodesta 1895 Arbetets Vänner yhdistyksen Töölön osaston yhdistystalona. Vielä vuosisadan vaihtessa sen piha oli Töölön idyllisimpiä ruusutarhoineen ja muine istutuksineen." (s. 25) ja toistetaan, että "Töölönkadun ja Apollonkadun kulmatalossa toimi 1860-luvulla isorokkosairaala." (s. 39). Tätä yritin aikanaan verifioida, mutta kun Arbetets Vännerin osalta ei pitänyt paikkaansa oletin muunkin olevan väärinkäsitystä. Uuden yrityksen paikka. 

Osoitekalentereissa Arbetets Vänner i Tölö on vieläkin toisaalla perustamisensa aikaan ja vuosina 1910-1913 Läntisen Viertotien 50B:ssä. Vuonna 1914 osoitetta ei ilmoiteta ja vuodesta 1915 se on Töölönkatu 12. Sanomalehtien perusteella yhdistys toimi talossa vielä 1925 eli juuri ennen sen purkamista.

Aluelääkäri Elmgren ilmoitti sanomalehdissä osoitteekseen Jonasbergin vuoden 1901 alusta vuoden 1911 alkuun. 

Yhtä helppoa ei ole todentaa ja tarkentaa käsitystä isorokkosairaalasta. Eli en ole vieläkään löytänyt sille aikalaislähdettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti