perjantai 18. lokakuuta 2019

Tiedonhaku Finnassa lokakuussa 2019

Syyskuun puolivälissä Kansalliskirjasto irtosi Helka-tsydeemistä ja elämäni muuttui astetta vaikeammaksi. Lompakko on millin paksumpi uuden kirjastokortin takia ja lainausautomaateilla on kaksi kertaa suurempi todennäköisyys työntää väärä kortti lukijaan.

Lisäksi enää ei irtoa yhden luukun vastausta kysymykseen "onko tämä kirja jossain Helsingin keskustassa"? (Tai eihän Helkakaan oikeasti ollut yhden luukun ratkaisu, sillä kirja saattoi olla kaupunginkirjastolla, Kansallisarkistolla tai Suomen sukututkimusseuran kirjastossa, mutta ei anneta tämän häiritä hyvin käynnistynyttä valitusta.) Eli jotta saa tarkistettua Helsingin yliopiston kirjaston ja Kansalliskirjaston tarjonnan, pitää joko
1) tehdä haku yleis-Finnassa ja avata alasvetovalikoita pahimmillaan tusinasta tietueesta
tai
2) tehdä haku erikseen Kansalliskirjaston ja Helkan Finnoissa. (Ensiksi mainitussa on välilehti Helka, joka ilmeisesti tarjoaa helpoimman ratkaisun tähän ongelmaan.)

Hakuun Kansalliskirjaston Finnassa tulee esiin minusta omituisella tavalla myös Helkan tuloksia. Olen yrittänyt saada tolkkua tästä spostittamalla, mutta en edelleenkään ymmärrä muuta kuin sen, että kyse on digitaalisista aineistoista, jotka ovat Helsingin yliopiston kirjastossa. Miksi nämä? Ilmiö tulee esiin seuraavassa tämän aamun käyttökokemuksessa, mutta siinä on muutakin parantamisen varaa.

Tositarve oli se, että halusin hyödyntää edelleen voimassa olevia yliopistotunnareitani vuonna 2007 HAik:ssa julkaistun artikkelin tallentamiseksi. Joten menin Kansalliskirjaston Finnaan, kirjauduin ja tein haun "Historiallinen Aikakauskirja". Tuloksena 2450 tietuetta, joista päällimmäiset 4 relevantteja. Samat 4 ovat päällimmäisinä myös kun haun tekee kirjautumatta eli on minusta pikkasen outoa, että aivan ensimmäisenä on Helkan tietue. Minähän olen nyt Kansalliskirjaston korttia kantava asiakas, miksi minulle olisi relevanttia aineisto, jonka käyttö on rajattu HY:n verkkoon?

Päällimmäinen linkeistä vie (HY:n tunnareilla) linkityspalveluun, jossa on samat kolme linkkiä kuin alla. Kolmesta linkistä ensimmäinen vie HY:n tunnareilla Elektraan, jossa artikkelit ovat luettavissa käymäni spostikeskustelun perusteella HAKA-tunnareilla eli useimpien (tai kaikkien?) yliopistojen ja AMK:jen tunnuksilla. "Miscellaneous Ejournals" vie HY:n tunnareilla Kansalliskirjaston digitoituihin aineistoihin, jossa tosiaan ainakin HY:n yleisillä tunnareilla pääsee käsiksi lehtiin vuosilta 1903-1999. Viimeinen linkki vie kirjautumattakin tavalliseen digi.kansalliskirjasto.fi:hin, jossa on kaikkien käytettävissä tällä hetkellä vuosikerrat 1903-1929, ei 1903-1920.

Toisena tuloksena on Kansalliskirjaston oma tietue, joka koskee paperilehteä, mutta luettelee edellä käsitellyt linkit antamatta mitään käsitystä siitä, että kaksi päällimmäistä vaativat tunnistautumista, puhumattakaan siitä, että kertoisivat mitä tunnistautumista. (Välihuomio: alin linkki menee tarkemmin sanottuna osoitteeseen digi.lib.helsinki.fi eli ohjautuu sieltä nykyiseen osoitteeseen digi.kansalliskirjasto.fi )

Kolmantena tuloksena on Kansalliskirjaston Fennica-versio, johon on löytynyt viisi linkkiä. Alimmaisena tutut kolme. Päällimmäisenä linkki Kansalliskirjaston digitointeihin ohjautuu HY:n tunnareilla samaan näkymään kuin toiseksi alin eli tosiasillisesti tulee esiin vuodet 1903-1999. Mutta kun en ole kirjautuneena, en pääse samaan avoimeen näkymään kuin alimmaisella linkillä. Toisena oleva linkki avaa HY:n tunnareilla saman näkymän kuin toiseksi alin.

Huomaatteko kohdan, jossa mainitaan HY- tai HAKA-tunnistautuminen? Minä en.

Neljäntenä Kansalliskirjaston E-aikakauslehti-versio. (Huom! Helsingin yliopiston kirjastossa HAik on "E-kausijulkaisu". SKS:n kirjastossa puolestaan E-aikakauslehti.). Päällimmäiset kaksi linkkiä ovat tuttuja edellisestä tietueesta. Kolmas vie HAik:n omille sivuille, jossa on tilaajille digitaalisena saatavilla tuoreimmat vuosikerrat.

Mutta mitä minä taas valitan. Eihän Finnan etusivulla luvata integroituja hakutuloksia, vaan sitä, ettei tarvitse hakea useammasta paikasta. Ja kaikki nämä linkithän olivat yhdellä sivulla.

1 kommentti:

  1. Leena Saarinen, Kansalliskirjasto21. lokakuuta 2019 klo 16.38

    Kaikki e-aineistot lisensoidaan Helsingin yliopiston verkkoon ja siksi niiden halutaan olevan saatavilla molemmissa Helsingin yliopiston näkymissä (Helka.finna.fi ja Kansalliskirjasto.finna.fi). Helsingin yliopistolaiset ovat keskeisin asiakunta Kansalliskirjastossakin, siksi esitämme Kansalliskirjaston näkymässä myös Helkan e-aineistot. Tästä tosiaan seuraa näitä kuvaamiasi saavutettavuus- ja käytettävyyshaasteita. Ohjeita ja fraaseja mietitään koko ajan ja parannellaan aina kun voidaan, ja palauteenkin mukaan toki myös.

    Helka esiintyy usein hakutuloksissa ennen Kansalliskirjastoa koska monessa kohtaa Finnassa mennään aakkosjärjestyksessä.

    Finna kaikkien Suomen muistiorganisaatioiden järjestelmänä pyrkii palvelemaan käyttäjiä niin, että linkkejä aineistoon tarjotaan aina kun se on verkossa saatavana. Siksi jokin aineisto saattaa sisältää useita linkkejä, joista osa on jopa samoja. Linkkejä kertyy eri järjestelmistä esim. eri kirjastojen ja SFX-linkityspalvelun kautta. Parannuksia on luvassa: Finnaan on tulossa korjauksia jotka poistavat samoja linkkejä. Lisäksi Finnassa kehitetään mahdollisuutta erotella linkkien joukosta ne, jotka tarjoavat Open Access-pääsyn aineistoon visuaalisella OA-merkinnällä.

    VastaaPoista