tiistai 2. heinäkuuta 2019

Jalkapuista


Eilen mainitulla Raaseporin käynnillä ryhmän Suomen ulkopuolella kasvanut kysyi linnan sisäpihalle huvitustarkoituksessa (?) asetetusta jalkapuusta. Häpeäkseni en muistanut juuri mitään muuta kuin kesken jääneen blogipostauksen. Joka on nyt siis syytä saattaa jonkinlaiseen julkaisukuntoon.

Kotiseudussa 9/1912 julkaistiin A. M. Tallgrenin informatiivinen artikkeli "Jalkapuut" ja "mustatuoli". Sen mukaan jalkapuu on mainittu ensimmäistä kertaa asetuksessa vuonna 1687. Jalkapuun käyttö laajeni 1700-luvulla 19 eri rikokseen, joista "enimmät käsittelivät pahennuksen aikaansaamista, laiminlyöntejä jumalanpalvelukseen ja katkismuskuulusteluihin nähden". Jalkapuiden käyttö lakkasi 15.5.1848 annetulla asetuksella.

Jalkapuun käyttöönoton ajoitusta aikaistaa Satakunta-sarjassa julkaistu Sakari Loimarannan artikkeli Huittisten pitäjän kirkollisista oloista 1600-luvulla, jossa mainitaan juopuneena kirkkoon tulleen saaneen piispantarkastuksessa 1674 tuomiokseen jalkapuuta ja sakkoja. Forssan lehdessä 9.12.1925 mainitaan Perttulaan määrätyn hankittävaksi jakapuu jo maaliskuussa 1666. Mutta edelleen ollaan kaukana Raaseporin linnan käyttökaudesta.

Kyläkirjaston kuvalehdessä 2/1915 julkaistiin yllä näkyvän kuvan lisäksi artikkeli Jalkapuurangaistus entisaikoina. Siinä sanotaan jalkapuurangaistuksen tulleen ensimmäistä kertaa mainituksi "v. 1660, piispa Terseruksen pitämän pappeinkokouksen päätöksessä, niin uhataan sillä niitä, jotka meluavat ja ilvehtivät jumalanpalveluksen aikana. Piispa määräsi silloin, että maaherrain suosiollisella avulla oli kaikkiin kirkkoihin hankittava jalkapuu."

Ei siis mitään tietoa 1500-luvusta, keskiajasta puhumattakaan. SAOB antaa varhaisimman straffstock-esiintymän vuodelta 1683. Mutta englanninkielisen Wikipedian mukaan jalkapuu (stocks) oli Englannissa maallisen oikeuden käytössä 1300-luvulla ja siitä eteenpäin. Eli ehkä keskiaikainen käyttö Pohjolassakin mahdollisuuden rajoissa.

P. S. Jalkapuuhun liittyi taannoinen teksti Miten nuorimies vihille saatiin, jossa näköjään käytinkin samaa kuvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti