tiistai 9. lokakuuta 2018

Unohtunut kuningasvierailu

Kustaa IV Aadolf -keissin jälkeen ei pitäisi enää yllättyä siitä, että kuninkaiden käyntejä Suomessa ei näy kirjallisuudessa, mutta ilmeisesti olen keskimääräistä kuningasmielisempi. Kun Åbo Tidningistä tuli jonkun haun perusteella esiin (Porthanin?) artikkeli Om K. Christian I:s Resa til Finland (2.8.&9.8.1800), jaksoin nimittäin ihmettyä siitä, ettei Wikipedian suomenkielisessä artikkelissa ollut käynnistä mitään mainintaa.

Ei siitä kovin paljon kerrottavaa olekaan, eikä Porthankaan lähde arvuuttelemaan, mitä Kristian on korkeintaan kuukauden aikana ehtinyt nähdä ja kokea. Itse uskallan olettaa, että Turussa on tullut vietettyä lähes koko aika.

Vadstenan kronikan mukaan (DF3201) kuningas Kristian lähti laivalla Tukholmasta Suomeen "monien valtakunnan valtaneuvosten ja ritarien kanssa" joko vähän ennen juhannusta tai vasta 2.7.1463. Joko 14.7. tai 21.7. (riippuen kirjurin käyttämästä pyhimyskalenterista) Turun linnassa pidettiin kuninkaan johdolla käräjät. Paikalla ilmeisesti oli Kokemäen kihlakunnan tuomari, joten koko pitäjä oli näin vain yhden asteen etäisyydellä kuninkaasta (DF 3203)!

Kuningas kuittasi Turun linnassa 26.7. saamansa rahasumman (DF3208). Vadstenan kronikan mukaan hän palasi Suomesta Tukholmaan 10.8. Kuninkaan Tukholmasta 26.8. linnanvoudille kirjoittaman mukaan hän oli ollut Suomessa hoitamassa valtakunnan asioita (DF3210). Muutama päivä myöhemmin hän kirjoitti paaville ja selitti Suomessa käynnin liittyneen sodankäyntiin eli alueensa puolustamiseen vääräuskoisilta venäläisiltä (DF3211).

Vadstenan kronikassa mainitaan, että kuninkaan seurueeseen kuului Linköpingin piispa Kettil. Tämän hiippa antanee parhaan käytettävissä olevan käsityksen loistosta, jota jotkut turkulaiset ovat voineet keskikesällä 1463 todistaa.


Kuvat: Wikimedia Commons ja Historiska museet (CC-BY)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti