lauantai 18. elokuuta 2018

Sota-arkistossa ja armeijamuseossa

Tiistaina (tämän viikon, blogi lähestyy reaaliaikaisuutta) oli vuoden alussa ostetun tarjousristeilyn muodossa mahdollisuus viettää päivä Tukholmassa. Kun muuta ohjelmaa en keksinyt suuntasin satamasta kätevällä etäisyydellä olevaan Krigsarkivetiin, jonka kirjastossa oli pari kirjaa, joita Suomessa ei ole saatavilla.

Kirjojen noutoa varastosta odotellessani tietenkin (!) silmäilin luettelohuoneen hyllyjä. Olin tämän tehnyt aiemminkin, mutta muistiinpanot hukkuvat ja asioita jää huomaamatta. Ensiksi mainittua paikkasin meriittilistojen hakemistosarjasta, jonka tiedän varmasti käyneeni läpi joskus. (Hakematta koskaan itse listoja, jotka nykyään on Riksarkivetilla ilmaiseksi digitoituna saatavilla.)


Jälkimmäistä edusti huoneen toisella puolella Biographica-kortisto, johon en muista koskeneeni. (Mutta muistiin ei ole luottamista!)

Ainakin nyt siitä löytyi kortit kahdesta esi-isästäni ja kun aikaa oli (ja tilausten haku ripeää) tein niistä tilauksen.

Niput olivat hyvin ohuet, mutta arvokkaat, sillä toisessa oli esi-isän 1700-luvun lopussa omin käsin kirjoittama ansioluettelo!!

Jälkikäteen ohjeita lukiessani ymmärsin, että ansioluettelo oli tavanomaista Biographica-arkiston sisältöä. Eli jos olisin valmistautunut kunnolla, en olisi saanut ihanaa ylläriä.

Arkistossa kaiken keksimäni tehtyäni haahuilin Östermalmilla. Armemuseumin verkkosivuilta njäyttelytilannetta tarkastaessani olin huomannuyt kuvia uniformuista, joita en muistanut koskaan nähneeni. Paikan päällä selvisi, että ne olivat kakkoskerroksessa, jonka olen aina jättänyt väliin, sillä kyltityksen perusteella olen luullut esittelevän vain 1800- ja 1900-lukuja. Moka.

Etualalla Södermanlandin rykmentin mallipuku vuodelta 1765
Pistooleita 1600-luvun lopulta ja 1700-luvulta
Satula 1600-luvulta ja mahdollisesti 1700-luvulta.
Vasemmalla aatelislippueen ratsastajien uniformu vuodelta 1743
Eri aikojen aseiden vertailua. Ainakin painoa olisi varmaan voinut kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti