keskiviikko 29. elokuuta 2018

Kyllä internet on ihana asia 1600-luvun tutkijalle!

SSH-projektin verkkolöytöjen teosta voisi kirjoittaa oman kirjansa, mutta dokumentoin tähän yhden erikoisimman ja tuoreimman. Siis tältä aamulta, kun päähäni pälkähti hakea kirjaan käyttökelpoista kuvaa kaupungista "Königsberg in der Neumarck". Tavallisella Google-haulla tuli esiin tuloksia, joita en muistanut nähneeni Masekow-tekstiä kirjoittaessani, joten availin niitäkin välilehtiin.

Näin yhdelle päätyi sisällysluettelo vuonna 1702 julkaistuun saksalaisten hääsaarnojen kokoelmaan. En kylläkään tainnut lukea otsikkoa vaan hain selaimen haulla sanaa Köningsberg, jonka ensimmäinen esiintymä oli hääsaarnassa kuparisepän ja kuparisepän tyttären välillä. No, tästähän innostuin. Jos Köningsbergin lähellä on kupari/messinkituotantoa, niin ehkä sieltä voisi olla kotoisin myös jostain Saksasta Norrköpingiin päätyvä Schildt, jonka pojantytär menee Köningsbergissä syntyneen Hohenthalin kanssa Norrköpingissä naimisiin?

Aika kaukaa haettua, mutta saarnatekstiä huvikseni (?) tavatessani, tulin tietenkin ajatelleeksi, että vähänkö olisi ollut upeaa, jos tällaisesta kokoelmasta olisi löytynyt SSH-projektin immeisiä.

Sivistääkseni itseäni palasin sitten sisällysluetteloon ymmärtääkseni kirjan tarkoitusta hieman paremmin. Kiitettävästi tähän digitointiin oli kirjoitettu yksityiskohtainen sisällysluettelo, joka mahdollisti alkuperäisen osumankin. Ja nyt kun sitä puolihuolimattomasti silmäilin, huomasin nimen...

HOHENTHAL!

Kuten kuvasta ehkä erottuu, morsiamena häissä oli Gottfried Hohenthalin leski Annen Marien Breyin. Valitettavasti saarnakokoelmalle ei ole ollut tarpeen tallentaa häiden ajankohtaa ja paikkaa. Kirjan otsikosta päätellen jälkimmäinen todennäköisesti Küstrin ja toinen 1700-luvun kirja kertoo, että saarnojen kirjoittaja ja pitäjä Johann Hänfler vaikutti siellä vuodesta 1684.

En ole käyttänyt muistikapasiteettiaani esi-isäni Joachim Hohenthalin sisaruksiin, mutta Torvald Hohenthalin Genos-artikkelin mukaan joukossa on vuonna 1654 syntynyt Gottfried Hohenthal. Olisi ehtinyt hyvin naimisiin ja kuolemaan ennen vuosisadan loppua.

Wikipedian mukaan Küstrinin vanha linnoitus ja keskusta tuhoutuivat toisessa maailmansodassa, mutta käyttäen nykyisen puolalaisen kaupungin Kostrzyn nad Odrą koordinaatteja se sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Königsbergistä eli muutto sinne on ihan realistinen.

Mistä todistaa tietenkin myös se, että päädyin paikannimellä hakemalla saarnakokoelmaan, jossa - nyt tarkistettuani - on neljä Küstrinissä vihittyä königsbergiläistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti