tiistai 31. heinäkuuta 2018

AS24: Oravaisista Vanhaan Vaasaan

Kuddnäsistä lähtiessäni otin suunnan Oravaisten Vänrikki Stoolin keskukseen. Mielelläni olisin nähnyt miten furiirin puustelli oli sisustettu "osin siten kuin päällystö tai upseeristo olisi voinut elää ja asua 1700-luvulla", mutta maanantai, joten kiinni.

Hienoa oli nähdä rakennus kuitenkin ulkoa. Sen vieressä on Oravaisten taistelun muistomerkki
josta aukeaa hieno näkymä taistelutantereelle. Ruotsin linjat olivat tauluja nopeasti vilaisten tällä puolella ja venäläisiä joukkoja esittelevä taulu vilahti ajaessani eteenpäin ja yhden sarjasta näin vielä valtatien sivussakin. Jonkinlaisen mobiilioppaan kanssa maisemia olisi voinut tutkia yksityiskohtaisemmin.

Mutta minua kiinnosti lähinnä tie, joka yhden taulun mukaan oli vanha Pohjanmaan tie. En enää muista kuningasparin kesän 1802 reitin jokaista käännettä, mutta kun jatkoin rantatien merkkejä seuraten päädyin varsinaista Vaasaa näkemättä Vanhaan Vaasaan aivan kuin hekin. Uusilta näyttävät kyltit siellä kertoivat kaupungin tullien paikat eli paremmalla muistilla olisin voinut seurata kuningasparia kaupunkiin ja sieltä pois. (Omaa kirjaani en tietenkään pysty lukemaan.)

Selvimmin muistin Vaasan kesästä 1802 hovioikeuden rakennuksen (eli nykyisen Mustasaaren kirkon), jossa pidettyjä kuninkaan vastaanottoja vaasalaiset olivat hartaudella dokumentoineet. Kirjaa kirjoittaessani en hahmottanut missä olivat Korsholman maavallit, josta kunnialaukauksia ammuttiin, mutta paikan päällä oli helppo valleilta nähdä suoraan hovioikeudelle.

Tieltä vallit näyttävät rehevältä kumpareelta.

Sen keskellä on selvä muistomerkki.
Myös etäisyys näistä tuolloiseen kaupunkiin oli paikan päällä helpompi ymmärtää. Kirjastani olisi tullut paljon parempi, jos kirjoittaessa olisi ollut mahdollisuus tehdä tällainen retki ajan kanssa. Ja tämän ymmärtäenhän lähdin toukokuussa Ruotsiin tarkistamaan käynnissä olevan kirjaprojektin paikkoja.

Vaasan melko olemattoman koon jäljellä olevissa raunioissa hahmotti minusta parhaiten seisomalla triviaalikoulun kivijalan sisällä, josta näkyi edessä kirkon raunio ja oikealla (puiden taakse kuvassa jääden) tapulin pohja.

Hovioikeuden lisäksi ainoa jokseenkin kokonaisena vuoden 1852 tulipalosta säilynyt rakennus on Falanderin talo, jossa kuninkaalle tarjottiin illallinen. Tästä talon infokyltti ei kertonut mitään. Tietenkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti