Eilen FB:n sukututkimuspalstalla etsittiin kastetta naiselle, jonka sukunimestä kysyjällä oli epävarmuutta. Etunimet "Tony Paula Odelma" olivat siinä määrin oudot, että kokeilin sanomalehtien antia ja eksyin sitten
veljensä matrikkelitietoihin (yhteys Kokemäelle!) sekä perehtymään isänsä elämään, josta en lehtien ulkopuolelta löytänyt juuri verkkolähteitä.
Suomen Kuvalehdessä 36/1917 Edward Hallin 60. syntymäpäivän johdosta julkaistun kuvan teksti kertoo syntymäpäiväkseen 31.8.1857. Mercatorissa 7-8/1911 hänen sanotaan olevan "an Englishman born in Helsingfors in 1857" eli Helsingissä syntynyt englantilainen.
Kasteensa löytyy näin yksinkertaisesti ja merkinnän mukaan vanhempansa ovat kauppakonttoristi William Rudolf Hall ja vaimonsa Alexandrina Zelie Cornetz. Pojan syntymän aikaan William Rudolf Hall tarjosi englannin opetusta Korkeavuorenkadulla (Helsingfors Tidningar 8.4.1857)
Edward Hall ei ollut ainoastaan "etnisesti" englantilainen vaan myös vielä vuoden 1885 alkaessa Englannin kuningattaren alamainen. Tämä käy ilmi
vihkitodistuksesta, joka tietenkin myös kertoo avioliiton ajankohdan ja morsiamensa nimen: Anna Amalia Matilda Almberg. (Kiitokset Digihakemistoon yksityiskohtaista työtä tehneelle!)
Ennen avioliittoaan Hall oli pyörittänyt toimistoa Helsingissä ja ilmoituksensa perusteella hänellä oli kattava kielitaito.
Vuoden 1882 loppuun mennessä Hall oli muuttanut Joensuuhun, mikä selittää tutustumisen joensuulaiseen Almbergiin. Karjalattaressa 22.2.1887 julkaistun ilmoituksen mukaan Hall ansaitsi elantoa ainakin saksalaisen siemenkaupan asiamiehenä.
Ilmoitus Suomalaisessa Wirallisessa Lehdessä 6.10.1887 paljastaa, että alussa linkittämäni matrikkelitiedot johtivat jossain määrin harhaan. Edward Hall ilmoitti tuolloin, että "Pojan Iwar Oskar Rafael Almbergin kasvatusisänä ja laillisena holhojana saan tämän kautta ilmoittaa, että mainitun pojan nimi tästälähin on Iwor Raphael Hall." Valitettavasti Turun kastetut vuodelta 1879 eivät ole verkossa, joten jää epäselväksi oliko äitinsä esimerkiksi Hallin vaimo. (
Lisäys 29.11.2017 11:40. Sain FB:ssä ystävällisen huomautuksen, että Turun kasteet ovat nähtävissä SSHY:n jäsenpuolella. Kastemerkinnän ja kommentoijan linkittämän rippikirjan 1877-1888 sivun 67 (3.9.1) perusteella Ivar oli Hallin myöhemmän vaimon (joka käytti myös nimeä Silander) avioton lapsi. Tämä Turussa syntynyt Anna Amalia Matilda sai muuttokirjan Joensuuhun 5.11.1883, mutta sen rippikirjasta en häntä onnistunut löytämään.)
Edward Hallin tyttäreksi Ylioppilasmatrikkelissa (
pdf) ilmoitettu Tony Paula Odelma on saman lähteen mukaan syntynyt Helsingissä 13.4.1882 eli hänkään ei ole Hallin ja Almbergin avioliitosta, vaikka esimerkiksi oman avioliittonsa yhteydessä Edward ja Anna mainitaan sanomalehdissä vanhemmikseen (esim. Savotar 31.3.1910). En ole kasvattilapsiin aiemmin törmännyt, tämä oli opettavaista.
Karjalattaressa 3.10.1890 Edward Hall ilmoittaa myytäväksi talonsa, "joka tänä vuonna on perinpohjin laitettu, edullisilla ehdoilla". Vaikuttaa muuton valmistelulta, mutta vasta ilmoituksessa 12.4.1892 kerrotaan, että Edward Hall paikkakunnalta poismuuttamisen tähden myy "parempia ja vanhempia huonekaluja sekä talouskapineita, muiden muassa topattuja salimööbeliä, vanhempi flygeli, kukkia y.m.". Lista täydentyy 22.4., jolloin myynnissä on "Yksi päivällis-servisi, kaksi kirjahyllyä, käsikärrit, pieniä pyöreitä pöytiä, divanipöytä, höyläpenkki, suksia, vaatteita y. m."
Ja kesäkuussa 1892 Hall on uudessa toimessaan Ahlströmin konttorilla, aivan toisella puolella Suomea (Björneborgs Tidning 21.6.1892). Hän ehti työskennellä 4 vuotta Antti Ahlströmin alaisena ja tämän kuoltua "vastuullaan oli juoksevat
asiat, myynti ja kirjeenvaihto" (Maarit Grahn:
Perheyhtiö ja paikallisuus. A. Ahlström Osakeyhtiön historian perintö Noormarkussa). Vuonna 1904
prokuristi Edward Hall, joka oli noin
kahdeksan vuoden ajan vastannut yhtiön operatiivisesta johdosta, erosi yhtiön
palveluksesta. Pöytäkirjojen mukaan Hall erosi vedoten terveydellisiin syihin
ja levätäkseen saatuaan hoidettua loppuun tärkeimmän tehtävänsä, Antti Ahlströmin
perinnön hoitamisen. Hall kuitenkin siirtyi jonkin aikaa eronsa jälkeen
Karhula Osakeyhtiön palvelukseen. (Grahn)
Ainakin vuonna 1913 Hall oli Karhulan toimitusjohtaja (Dagens Tidning 6.8.1913). Olikohan Hallin työsuhteilla mitään yhteyttä siihen, että A. Ahlström Oy osti Karhulan osakekannan 1915? (Verkossa Karhulan historiasta
Karhulan teollistuminen ja kuvagalleria
Karhu ja tähti.) Vai menettikö hän kaupan yhteydessä tai maailmansodan myötä työpaikkansa?
Edwardin isä oli kuollut 69-vuotiaana vuonna 1900 (Wasa-Posten 1.5.1900). Edwardin äiti kuoli juuri kun digitoidut lähteet päättyvät ja kuolinilmoituksestaan selviää, että hänkin oli maahanmuuttaja, mutta Sveitsistä.
Kuolinpaikakseen ilmoitettu Rauhalan huvila lienee sijainnut niillä Vanajan pitäjän mailla, jotka Edward vaimonsa kanssa hankki vuonna 1907. Koska hän oli edelleen Britannian alamainen, kauppa vaati erityisluvan (Suomalainen Wirallinen Lehti 28.1.1907). Edward Hallin mainitaan asuneen Vanajan Idänpäässä (SWL 18.11.1914).