Tähdessä 9.7.1867 julkaistiin lista Turun linnan vahtimestareista eli vankien vartionnista vastanneista miehistä. Ajattelin laajentaa sen yhdeksi blogitekstiksi, mutta Kari Salmen Medelplan-sivu ja Dahlströmin kortisto tarjosivat ensimmäisestä miehestä perheineen niin paljon tietoa, että loput jäävät toiseen kertaan.
Tätä listan aloittanutta Olof Edneriä kutsutaan linnan vahtimestariksi vuonna 1726 (TRO s. 1647). Hän oli tuolloin äskettäin nimitetty, sillä SAY:ssä näkyy Tähdelle tuntematon edeltäjänsä Petter Qvidia.
Vuonna 1743 Olof Edner sai ansaita lisärahaa oluenpanolla. Turun Wiikko-Sanomissa 17.8.1822 julkaistun aarretarinan perusteella Edner oli vahtimestarina vielä 1758. Ei enää seuraavana vuonna, jolloin 22-vuotias poikansa Samuel kuoli ruukuntekijän iskun seurauksena. Vuonna 1765 Olof Edner kuoli 74-vuotiaana "eronneena linnan vahtimestarina".
Hän oli siis syntynyt vuoden 1691 tienoilla. Isänsä oli yhden sukuselvityksen mukaan Olof Eriksson Edner, mutta Juha Vuorelan esityksessä pikkutullintarkistaja Olof Eriksson Ednerillä ei ole Olof poikaa. Jos hän perheeseen kuuluu, on äitinsä kautta Juusteen-jälkeläinen eli kaukainen serkkuni.
Hautausmerkintänsä mukaan Olof Edner oli kuollessaan naimaton. Koska hänellä oli ollut vuoden 1737 paikkeilla syntynyt poika, hän oli toki ollut naimisissa ja merkintä tarkoittaa siis leskeyttä. Henkikirjassa 1731 Olofilla on vaimo Elsa ja samana vuonna raastuvanoikeudessa mainitaan vaimonsa Elsa Medelplan. Elsa on on ollut elossa vielä vuonna 1743.
Elsan siskon tai sisarpuolen Annan (Maria Elisabeth?) aviomies oli maakivalteri Petter Ahlström, joka mainitaan Olof Ednerin lankona jo 1726 eli avioliitot on solmittu tätä ennen (TRO s. 1714).
Olof Ednerin vanhoilla päivillään vuonna 1762 antaman todistuksen mukaan Elsan ja Annan äiti oli ollut kolmasti naimisissa ja kaikki aviomiehet olivat olleet "linnankivaltereita". Ensimmäinen näistä oli Starkou, jonka isäkin oli ollut kivalteri. Toinen oli Erik Månsson, jonka tytär Elsa oli. Vaikka Elsa käytti nimeä Medelplan, joka kuului äitnsä kolmannelle aviomiehelle Jacob Medelplanille. Todistuksesta ei käy ilmi kuka Annan isä oli.
Petter Ahlström mainitaan kivalterina 1735, 1737, 1738 ja 1740. Sitten Seilin inspehtoorina 1747 ja samana vuonna kuolleena. Myös vaimonsa on kuollut ja 19-vuotias poika Jacob Ahlström annettiin Harald Alftanin huostaan ja 12-vuotias Petter Fagervikiin Jacob Starckoun luo. Petter ehdittiin merkitä Fagervikin kirkonkirjaan ja vetää yli, ennenkuin holhoojansa kuoli vuonna 1755
Oliko Anna kivalteri Starckoun tytär ja Jacob veljensä? Tai hieman kaukaisempi sukulainen? Kotivuoren ylioppilasmatrikkelin mukaan isänsä mahdollisesti Raaseporin itäisen kihlakunnan kruununvouti (1713), sittemmin lääninrahastonhoitaja Turussa Erik Starckou († 1724). Matti Vallan virkamiesmatrikkelissa Erikille ei ole merkitty vanhempia.
Hei
VastaaPoistaHuomasin vasta nyt että olet mainninut Medelplanit blogissasi. Petter Ahlströmin vaimo oli Jacob Medelplanin tytär joka selviää Turun kämnerioikeudessa 1735 jossa kerrotaan että Petter Ahlstömin vaimo ja vänrikki Gustaf Lodinin vaimo Anna Söfring olivat syskonebarn. Anna Söfring oli Anna Jonasdotter Medelplanin ja tullikirjuri Eric Söfringin tytär.
Terveisin Esko Karisalmi