lauantai 26. marraskuuta 2016

Porvarillisia poimintoja tuoreesta väitöskirjasta

Tänään minulla on ilo suunnata Helsingin yliopiston päärakennukseen, jossa klo 12:15 Juha-Matti Granqvist aloittaa väitöskirjansa Helsingin porvaristo Viaporin rakennuskaudella (1748-1808) : Sosiaalihistoriallinen perustutkimus puolustuksen.

Väitöskirjaa silmäilin eilen sen verran, että löysin objektiivisen todisteen sen erinomaisuudesta. Sivulla 87 nimittäin mainitaan Kokemäki:
...Helsingissä asui merikapteeneita joilla oli porvarisoikeudet muissa Ruotsin valtakunnan kaupungeissa. Tätä sekavuutta voi havainnollistaa merikapteeni Olof Sundmanin tapauksella. Sundman oli Turun kaupungin porvari, mutta asui enemmän tai vähemmän pysyvästi Helsingissä. Suostuntaveroluetteloissa on hänen kohdallaan huomautus ”porvari Turussa” selityksenä veroäyrin puuttumiselle. Joinakin vuosina Sundman on jopa merkitty veroluetteloihin Kokemäellä, missä hän omisti Vitikkalan ratsutilan, huomautuksella ”porvari Helsingissä”. Sundman kuoli merimatkalla Cadizissa vuonna 1774, ja seuraavana vuonna hänet perunkirjoitettiin Helsingissä.  
Cadiz oli ja on kaupunki Andalucian rannikolla, lähellä Gibraltarin salmea. Ulkonäkönsä 1700-luvun lopulla tuskin erosi merkittävästi 1800-luvun kuvista?

Tietenkin tutkimuksen porvarilistoissa esiintyvät myös esi-isäni Petter Sundin pojat ja vieläpä vilahtaa sivulla 99 alaviitteessä pojanpoika:
Kauppias Julius Johan Sundin leski Elisabet Collina järjesti vuonna 1757 poikansa Petter Johan Sundin kestikievarinpitäjäksi. Hoidettuaan tehtävää kaksi vuotta Sund irtisanoutui ja yritti päästä kauppiaaksi, mutta häntä ei otettu. Sund vetosi hakemuksessaan isäänsä ja isoisäänsä, jotka olivat olleet kauppiaita, sekä omaan työkokemukseensa sukunsa kauppahuoneesta. Maistraatti totesi kuitenkin, että Sund oli isänsä kuollessa ollut liian nuori kauppapalveluun, ja äitinsä alaisuudessa hän oli lähinnä pannut olutta. Kts. Helsingin maistraatin pöytäkirja 7. ja 12.4.1757, HKA MA Ca:62, s. 404, 410; Helsingin maistraatin pöytäkirja 1. ja 3.10.1759, HKA MA Ca:65, s. 1239–1240, 1243–1248. 
Petter Johan Sund mainitaan Hornborgin kaupunginhistorian mukaan vuonna 1767 kaupanpitäjänä, mutta häntä ei Granqvistin työn perusteella koskaan otettu Helsingissä porvariksi. Sen sijaan hänet karkoitettiin kaupungista jonkun pahanteon vuoksi. En ole kaivanut alkuperäislähteitä esille.

Kuvat kirjoista
Wunderbuch für die reifere Jugend. British Library, Flickr Commons
Robert Ramble's stories selected from the history of England, from the conquest to the revolution. Flickr Commons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti