torstai 17. marraskuuta 2016

Lehtileikkeitä

Kun eilen mainitsin kirjamessut, hakeutuivat silmäni kohti olo/ruoka/makuuhuoneeni lattian keskellä seisovaa paperikassia, jossa messuilta hamstratut lehdet odottivat lukemista. Silmiä kääntämällä löytyi myös bloggaamista odottanut leike.

Tämä Voimassa 8/2016 julkaistun sarjakuvasivu Historian henkilöitä olisi ansainnut oman tekstin, mutta kun ei ole syntynyt. Nallemin sarjakuva Hanna Malmista sai miettimään sitä, miten uskottavasti tuodaan esiin "uusi" merkittävä toimija. Täytyy miettiä lisää.
Tekijän verkkosivuilta käy ilmi, että hän on tekemässä 240 sivuista albumia Suomen suurin kommunisti.

Kirjamessuilta saatu Svenska folkskolans vänner Årsbok 2016 oli jo 130. sarjassa, johon ei ollut aiemmin tarttunut. Ainakin tässä artikkelit liittyvät historiaan ja kulttuuriperintöön. Eniten kiinnosti Anna Lena Bengelsdorffin Idas resa, joka kertoi Gustaf Johan Ramstedtin tutkimusmatkasta, jolle lähti myös Ida-vaimo ja kaksi kuukautta vanha tytär. Artikkeli perustuu Ramstedtin kirjaan Sju resor i Östern.

Myös komeasti painettu Skärgård. Tidskriften som dokumenterar ett kulturarv oli uusi tuttavuus. Numerossa 3/2015 oli Anders Moliis-Mellberg koonnut Petrus Magni Gylleniuksen päiväkirjoista merimatkakuvaukset ja sijoittanut ne merikartoille.

Messupäivän HBL nosti esiin Siv Ekströmin blogitekstin DNA-testein Uudesta-Seelannista löytyneistä sukulaisista (på svenska).

Språkbruk 3/2016 opasti, että ruotsiksi kirjoitetaan "J.L. Runeberg" ei J. L. Runeberg. Uskallanko tarkistaa ohjeen suomen kielelle?

Kulttuurivihkot 1/2016 sisälsi Kari Glödstaffin artikkelin Kadonneiden paratiisi. Siinä Glödstaff kertoi edelleen löytyvistä, kadonneiksi luokitelluista, mykkäelokuvista, joita esitellään erikoisfestivaaleilla. Sellaisessa Glödstaff näki lauseen "Ei ole olemassa arkistolöytöjä, on vain huonoa luettelointia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti