perjantai 4. marraskuuta 2016

Esteettömyyskuulutuksia 1790-luvulta

Uudenmaan jalkaväkirykmentin sotilas Anders Lid, joka oli aiemmin käyttänyt nimeä Huséen, oli aikeissa mennä naimisiin pernajalaisen naisen kanssa. Mies oli lähtenyt Tukholmasta merille jo 12-vuotiaana ja oleskellut ulkomailla, joten esteettömyytensä oli kyseenalainen ja ilmoitus sanomalehdessä Inrikes tidningar 9.1.1793 tarpeen. Jotain mutkaa tuli sittemmin suunnitelmiin, sillä avioliittoa Pernajan kirkonkirjoissa ei ole.
Itsellinen Jan Ersson Ilmajoen Kauhajoen kylästä sai varkaudesta vuoden 1787 paikkeilla kolmen vuoden tuomion Viaporin vankina. Kolme vuotta vapautumisen jälkeen hänestä ei ollut kotipaikkakunnalla merkkiä ja vaimonsa Maja Jansdotter aikoi uutta avioliittoa. Siis kuulutus sanomalehdessä Inrikes tidningar 27.3.1793.

Anders Peter Låhnman sanoi syntyneensä Itä-Göötanmaalla Fivestassa ja olleensa kengittäjän kisälli tullessaan armeijan mukana Suomeen 1788. Vuonna 1793 hän oli Karjalohjalla aikeissa mennä naimisiin Juliana Gustafsdotterin kanssa, mutta ei pystynyt todistamaan esteettömyyttään. Niinpä kuulutus sanomalehdessä Inrikes tidningar 2.7.1793. Vastaavaa avioliittoa ei HisKistä löydy Karjalohjalta eikä sen ympäristöstäkään
´
Munsalassa syntynyt renki Anders Eriksson Nääs oli Kustaan sodan aikana pestautunut juutalaisen kauppiaan Kohn avuksi ja sitten lähtenyt merille. Esteettömyytensä avioliittoon ei siis ollut selvä, joten ilmoitus sanomalehdessä Inrikes tidningar 3.2.1795.
Armeijasta eronnut pioneeri Michel Mironoff suunnitteli Turussa avioliittoa Maja Lisa Lustigin kanssa, mutta ei voinut osoittaa esteettömyyttään. Ilmoitus sanomalehdessä Inrikes tidningar 28.4.1795.

Sotilas Matts Sjöbergin kerrottiin vuoden 1791 paikkeilla karanneen Loviisan varuskunnasta ja kuolleen Venäjällä. Tämä tieto ei riittänyt vapauttamaan vaimoansa Catharina Thomasdotteria uuteen avioliittoon Pernajan seurakunnassa, joten julkaistiin kuulutus sanomalehdessä Inrikes tidningar 27.7.1796.

Sotilas Lars Lång karkasi Pernajasta 5.8.1796 eikä häntä tämän jälkeen oltu tavoitettu. Vaimonsa Stina Ersdotter kuulutti peräänsä, vapautuakseen uuteen avioliittoon, sanomalehdessä Inrikes tidningar 13.2.1798.

 
Vuoden 1795 paikkeilla Venäjältä tulleella Johan Marcussonilla ei ollu papintodistusta eikä hän sellaista voinut hankkiakaan. Niinpä avioliittoaikomukset vaativat ilmoituksen sanomalehdessä Posttidningar 12.7.1798. Johan ja Hedvig Johansdotter vihittiin avioliittoon Pernajassa 6.1.1799.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti