maanantai 3. lokakuuta 2016

Mitä kuninkaalta anottiin kesällä 1802?

Se, mitä viime viikon arkistoreissulla Riksarkivetista sain irti, oli Kustaa IV Adolfin kesäreissun aikana käsittelemien anomusten päätöspöytäkirjat (Inrikescivilexpeditionen inklusive Kammarexpeditionen 1714-1719: Konseljprotokoll i original, huvudserie). Niissä oli noin 180 suomalaisten tekemään anomusta. Periaateessahan anomuksen olisi voinut lähettää kuninkaalle milloin vain, mutta käytännössä se oli helpompaa kun hän oli fyysisesti lähempänä.

Niin helppoa, että innostuttiin pyytämään lähes kuuta taivaalta. Takaisin menetettyä torppaa. Kruununtilaa, joka oli jo jollain muulla. Näihin verrattuna verohelpotukset olivat realistisia, mutta useimpiin alamaisiin anomuksiin tuli joko kieltävä vastaus tai todettiin, ettei kysymys kuulunut kuninkaan suoraan toimintavaltaan.

Tutuin nimi hakemuksissa oli Matts Henriksson, joka oli kyseisen arkistopäivän aamuna esiintynyt blogissani!

Kaikissa pöytäkirjan kohdissa ei ollut näin tarkasti paikkatietoja, joten en voi olla varma oliko joukossa kokemäkeläisiä. Harjavallan apupappi Fredrik Solinius pyysi itselleen tuplattuja virkavuosia, jotka olisivat auttaneet paikanhaussa, ja vaimolleen paikkaa Tukholman sairaalassa. Kuninkaan valta ei kuitenkaan riittänyt sote-alueiden rajojen ylitykseen.
Tässä ja oikeastaan kaikissa muissakin olisi ollut hienoa päästä lukemaan varsinaisten anomusten perusteluja.

Ilmeisesti kaikkia anomuksia ei esitetty kirjallisesti. Muusta päätöksenteosta erillään on Maria Mattsdotter Tammelasta saanut luvan uuteen avioliittoon.

Ja Juvan kirkkoherran Johan Poppiuksen leski Eva Catharina Krook on saanut kolminkertaiset armovuodet kun kuningas oli Juvan pappilassa.
Tällaista sitä arkistoissa on säilynyt. Aivan mahdotonta käydä täydellisesti läpi ajatellen tiettyä aluetta tai tiettyjä ihmisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti