tiistai 27. syyskuuta 2016

Miten Mona Lisa tunnettiin Suomessa?

Katsottuani verkkovideon How the Mona Lisa became so overrated, jossa väitettiin, että Leonardo da Vincin taulusta tuli todellinen massakulttuurin osa vasta 1911 varkauden jälkeen, mietin Suomea. Mistä lähtien täällä on tiedetty taulun olemassaolosta ja mielletty se tärkeäksi?

G-g N., joka kävi vuonna 1897 arvioimassa Tukholman kansainvälisen taidenäyttelyn ja kirjoitti siitä Finsk Tidskriftiin, vertaa yhtä tauluista Mona Lisaan mainitsematta sen tekijää. Hän on siis arvatenkin nähnyt joko taulun tai hyvän kuvan siitä ja olettaa yleisönsäkin tuntevan taulun.

Laajemmin Mona Lisa oli esillä seuraavana vuonna monessa sanomalehdessä painetussa jutussa Kuuluisain miesten rakkausseikkailuja, jossa da Vincin väitettiin armastelleen malliaan.

Helsingin Kaiku 48-49/1905 sisälsi pitkän ja useilla kuvilla varustetun artikkelin Nainen taiteessa. Sen tekstissä kysytään, että "Mistä löytää sellaista hymyilyä kuin Mona Lisa, tuota puhdasta, rauhallista otsaa, noita silmiä, joissa kuvastuu samalla viisauden ja hellyyden syvyys, tuota kaulaa, joka on kuin joutsenen, pitkä ja notkea." Mutta kuvituksessa Mona Lisa ei ole mukana.

Kun Helsingin Kaiku sitten numerossaan 20/1908 esitti ensimmäisen löytämäni kuvan taulusta, se on jutussa Menneiden aikojen ihmisiä nykyaikaisessa asussa, joka lienee kuvituksineen hankittu ulkomailta.


Juttu-tuvassa 27/1910 käännöskertomuksessa henkilö aikoi "tunnin ajaksi mennä Louvreen Mona Lisaa katsomaan. Siitä tulisi tänään hänen juhlahetkensä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti