lauantai 26. maaliskuuta 2016

Hautajaismaksut vs. hautauskirjaukset

Kaivettuani esiin Petter Sundin elinajan kirkontilejä Helsingistä ryhdyin niitä tietenkin myös tarkastelemaan. Heti ensimmäisellä sivulla on Sundin maksama iso sakkosumma eli turhaan en touhuun ryhtynyt. Alkupuolella oli myös hautausmaksuja vuodelta 1704 ja tuli mieleen, etten ole niihin koskaan perehtynyt. Mikä esimerkiksi on maksupäivämäärän suhde hautauspäivämäärään?

Kyseinen listaus alkaa sivulla 4 huhtikuusta 1704 ja vaihtuu seuraavalla aukeamalla selvästi vuoteen 1705. Voisi siis luulla, että tässä on kaikki hautausmaksut vuodelta 1704. Mutta onneksi olin ennen merkintöihin uppoutumista käynyt läpi kokonaisuuden, mikä oli osaltani epätavallista järkevyyttä, varsinkin kuin siihen liittyi merkintöjen teko Digihakemistoon. Näin ensinnäkin muistin, että vuotta 1704 tuli yllättäen esiin myöhemmin ja pystyin palaamaan kyseiselle sivulle vaivattomasti. Opetuksia:

  1. Katso asiakirjoista ainakin ympäröiviä sivuja, mielellään myös kiinnostavaan sivuun liittyvän osion alku ja loppu
  2. Käytä eli täytä Digihakemistoa. 

Kaksi sivua yhdistäenkin vertailussa HisKiin kirjattuihin hautauksiin jää hautauksia ilman maksua ja maksuja ilman hautauksia. Mikä kertonee enemmän kirjausten laadusta kuin tapahtuneesta. Olisin tietenkin voinut käyttää Hiskin sijaan alkuperäisen kirjan digikuvaa, mutta koska ensireaktioni oli "ollut taas paperinsäästöviikot" niin en. Lisäsin sormen osoittamaan vuoden 1704 alkua. Seuraava vuosi alkaa seuraavassa sarakkeessa suunnilleen samalla kohdalla.

Hautausmaksun päivämäärän suhde hautauksen ajankohtaan ei näytä mitenkään säännönmukaiselta. Maksu voi olla kolmea päivää ennen hautausta tai neljä päivää sen jälkeen. Joka tapauksessa (toivottavasti) molemmat kuoleman jälkeen.

Koska Helsingin haudattujen luettelon kirjaukset ovat varsin niukat, ei ole yllättävää, että vastaavasta maksusta voi saada lisätietona esimerkiksi etunimen. Hautausluettelon "neljästä tällä välin kuolleelle lapselle"
löytyi maksuista kolmelle tieto isästä.

Eniten lisäarvoa syntyi kun maksujen "Sigfrid Mattssons Piigas barn" (12.5.1704) yhdistyi hautauksissa ilmaisuun "Sigfred Matzssons Sons hoorbarn" (16.5.1714). Lapsi haudattiin kirkkomaahaan eli hänet oli kastettu. Kastemerkintää, joka ehkä olisi paljastanut piian nimen, en onnistunut löytämään.

Tämän testin perusteella hautausmaksuja kannattaa tarkastella ainakin jos hautausmerkinnät ovat heikkolaatuisia. Sekä tietenkin silloin kun niitä ei ole tallella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti