sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Messeniuksen sukukirjasta

En siis eilen päässyt kiinni Sigfrid Mattsoniin, mutta olin ehtinyt hätäillä sen verran, että kiinnitin huomiota Ramsayn esittämään
tietoon, että Messeniuksen sukukirja kertoisi Sigfridin aateloinnista. Wikipedia mainitsi sukututkimuksen yhteydessä, että "Vuonna 1616 Johannes Messenius julkaisi teoksen Theatrum nobilitatis suecanae". Tästä minulla ei ollut mitään varhaisempaa havaintoa ja kun ensimmäiset verkkohaut epäonnistuivat turvauduin tuttavilta kyselyyn.

Se tuotti linkin digitoituun kappaleeseen ja tiedon Tiina Miettisen artikkelista "Johannes Messenius. Troijan kuninkaista Ruotsin aatelistoon" (Genos 4/2013). Artikkelin sain käsiini vasta kun olin ehtinyt latinankielistä kirjaa selailla. Jokseenkin epätoivoisesti.

Miettiseltä sitten opin, että "ensimmäiset 40 sukutaulua on omistettu pelkästään Vaasojen kuningassuvun polveutumiselle" ja "teoksen aatelissuvut saavat huomattavasti suppeammat esittelyt". Lopussa (sivun 116 paikkeilla) oli jotain listoja kuninkaiden hallintokausittain, mutta missään kohdassa en hahmottanut vaakunakuvauksen näköistä.

Ramsayn kirjasta Messeniuksen nimellä hakien löytyy vain muutama lähdeviite. Näistä parissa on viitattu Ruotsin valtionarkistoon (?) eli ehkä tarkoitettukin jotain muuta kuin painettua kirjaa?

Apropoo, Messeniuksen Aatamista ja Eevasta alkavat sukujohdot. Oulussa väitteli tämän vuoden alussa Tero Anttila otsikolla The power of antiquity : the Hyperborean research tradition in early modern Swedish research on national antiquity ajan ja Messeniuksenkin historiantutkimuksesta. Tutkimuksessa ei ole tekstihaun perusteella yhtään mainintaa kirjasta Theatrum nobilitatis suecanae. Kunnon historiantutkimushan ei sukututkimukseen sekaannu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti