torstai 6. marraskuuta 2014

Hiekkalan lasten elämää

Ala-asteikäisenä muistan lukeneeni kirjaston hyllystä kotimaista sarjaa, jossa ensimmäinen luku oli tikkukirjaimin ja tavuviivoin, toinen luku tavuviivoin jne. Kirjastotietokannassa Vuokko Niskasen Hiekkalan lasten tarina (2006) tuntui hämärästi tutulta ja lainasin tarkistettavaksi.

Lukemisen jälkeen en ole varma olinko lukenut aiemmin, mutta nyt luin mielelläni. Samojen kansien väliin  oli koottu Niskasen kahdeksan kirjaa, joissa seurataan yhtä perhettä vuoden 1938 paikkeilta vuoteen 1943. Alussa oltiin Karjalassa, joten mukana on myös evakkokokemuksia toisaalta Suomessa.

Kuvituksena ote SA-kuvasta 7396 "Evakuoituja Huuhanmäen asemalla. Huuhanmäki 1940.03.17". Vasta kuvitusta etsiessäni tuli mieleen, että sanalla evakko voisi olla etymologinen yhteys evakuointiin?

Niskasen tarinassa ei ole turhaa dramatiikkaa, vaan se pysyy realistisen tuntuisena. Esimerkiksi evakkojen vastaanotosta näytetään nurjiakin puolia.  Kuvauksessa oli minulle aivan uusiakin asioita. Erityisesti sotilaspoikatoiminta oli kerrottu mieleenpainuvasti ja yksityiskohtaisesti.

Takatekstin mukaan Hiekkalan lasten tarinat saivat alkunsa Niskasen lapsenlapsilleen kertomista iltasaduista. Arvatenkin hän on siis ammentanut omista kokemuksistaan ja muistoistaan. Loppusanojensa mukaan Niskanen on tarkoittanut tarinan "ennen kaikkea muistomerkinnöiksi Suomen kansan menneisyydestä kaikelle nyky-Suomen lukeville lapsille". Mutta sopii mielestäni siis myös aikuisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti