sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Palkittuja opettajia vuonna 1898

"Kreeta Esko on noin neljänkymmentä vuotta opettanut lapsia, jonkun aikaa kiertokoulussa, mutta enimmäkseen omassa tuvassaan Seinäjoella sillä menestyksellä että hänen maineensa on levinnyt naapuri-seurakuntiin. Siihen aikaan kun kansakoululaitos vielä oli melkein tuntematon, oli "Eskon Kreetan koulu" miltei ainoa, jossa lukutaidon alkeistietoja annettiin! ja hyvin suureksi osaksi voi tämän koulun ja sen innokkaan opettajan ansioksi lukea, että lukutaito kansan keskuudessa oli niinkin hyvä, kuin se näillä tienoilla oli ennen kansakoulun vaikutusta.

Nykyjään elää vanha v. 1819 syntynyt lasten suosittu opettaja köyhällä huomaamattomalla tilalla syrjäisessä metsätorpassa vanhan, kivulloisen työhön kykenemättömän miehensä kanssa, jaksamatta enää vanhuudenheikkoutensa tähden toimittaa sitä tehtävää, joka hänelle kaiken elinaikansa on ollut niin rakas."

"Vilhelmina Ring on syntynyt 1825 ja ryhtyi 40 vuotta sitten pitämään yksityistä koulua. Kouluhuoneena on hänellä ollut oma, Männäisten kylässä. Uudenkirkon pitäjässä (Tur. l.) sijaitseva pieni mökkinsä, johon mahtuu korkeintaan 14 lasta. Oppilasluku on vaihetellut 8-14 välillä, koulumaksu on ollut 25 p. viikossa oppilaalta ja sillä on opettaja elänyt. Niukasta toimeentulostaan huolimatta on hän opettanut monen köyhän lapset ilmaiseksi. Useihin satoihin nousee hänen oppilaittensa määrä, ja suurimmaksi osaksi on hänen elämäntyönsä suoritettu aikana, jolloin seurakunnassa ei ollut minkäänmoista julkista koulua. Nyt on hän halvauksen kautta tullut muunlaiseen toimeen kykenemättömäksi. Julkista palkintoa hän ei milloinkaan ole saanut."
Vilhelmina Ring on Männäisten kylässä rippikirjoissa  1863-69 ja 1870-80. Hieman yllättävästi häntä ei kutsuta opettajaksi vaan "maatuksi naiseksi" eli elämässään on ehtinyt tapahtua jotain ajan siveellisyyden vastaista. 
Vilhelmiina oli syntyessään  28.9.1829 lampuoti Johan Johanssonin ja vaimonsa Anna Stina Mattsdotterin tytär Ridanalan kylän Mikolassa.
Tekstilainaukset: 15.1.1898 Hämäläinen
Tunnelmakuva: Tuulispää 37/1909 Heino Aspelin
Tausta: Tammikuun 14 päivän rahasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti