tiistai 8. lokakuuta 2013

Karttoja joka paikassa


1) Viime viikolla pääsin keskiviikkona Kansallisarkistoon niin aikaisin, että ehdin kurkistamaan Havainnosta kartaksi -näyttelyyn. Joka sitten loppui perjantaina. Esillä oli useita digitaaliarkistosta tuttuja karttoja ja oli hieno nähdä ne "livenä". Edelleen toivoisin, että digitoitujen tiedostojen yhteydessä olisi tieto alkuperäisestä koosta.

Kuvailutiedosta puheenollen, yksi tuttu esillä oleva kartta oli Viipurista se, jonka tarkkasilmäinen lukijani äkkäsi kopioksi. Näyttelyssä kartta esiteltiin sanoin "Vuoden 1655 kartan 1800-luvun lopun jäljennös vahapaperille". Saa nähdä salliiko AHAA moisen selvennyksen tallentamisen arkistotietokantaan.


2) Perjantaisen Kansallismuseon Levänluhta-käyntini yhteydessä kurkkasin myös karttanäyttelyyn Avartuva maailma - Kartta-aarteita A. E. Nordenskiöldin kokoelmasta. En keskittynyt alkuunkaan, joten kiinnitin huomiota vain siihen, että esittelytekstit oli huolellisesti numeroitu ja samat olivat tarjolla seinän lisäksi pienillä näytöillä. Miksiköhän?


3) Sain kirjastosta Ari Turusen uutuuden Maailman kuvat. Mitä kartat kertovat meistä ja muista. Tiivistettynä: joka maa piirtää itsensä keskelle karttaa ja eri projektiot näyttävät erilaisilta. Kauniita ja mielenkiintoisia karttoja ja Turusella mukavan selkeää tekstiä.


4) Blogissa Digitaalinen kirjasto kerrottiin Tampereen yliopiston gradujen siirtymisestä uuteen paikkaan. Uudessa ympäristössä löytyi vanhoja asioita kuten Timmy Trümplerin gradu Kuka näki maan äärien oudot kansat? Antiikin ja varhaiskeskiajan auktorit sekä keskiaikaiset silminnäkijäkertomukset keski- ja renessanssiaikaisten maailmankarttojen lähteinä.


5) Tänään alkaa Helsinki-seuran luentosarja. Ensimmäisenä aiheena Helsingin seudun kuvaus 1700-luvun sotilaskartoissa.

Kuvituksena Wikimediasta (Geographicus Rare Antique Maps)
Moschovia Nvova Tavola ~1574
Septentrionalium Terrarum descriptio 1606
Norbegia & Gottia. 1541
Europa Selon les Auth. les plus Modernes. 1706
Scandinavia complectens Sueciae Daniae & Norvegiae Regna ex Tabulis Joh. Bapt Homanni Norimbergae.  Päätellen Suomen itärajasta arvioitu valmistusaika 1730 on väärä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti