maanantai 8. heinäkuuta 2013

Holokaustista

Sunnuntaiset kurssipäivitykseni on ovat toivottavasti välittäneet virinneen kiinnostukseni MOOC-kursseihin. (Jollei näin ole, viestintätaitoni ovat aivat olemattomat.) Coursera, EdX, Udacity ja open2study ohjelmisto painottuu luonnontieteisiin, mutta historiaan liittyvää kurssitusta on tiedossa loppuvuodeksi tai niin kauan kuin jaksaa huvittaa.

Mutta 17.7. alkavan Coursera-kurssin Holocaust aion jättää väliin. Se opettaisi varmasti lisää aiheestaan, mutta en uskalla ajatellakaan minkälaisia ketjuja syntyy keskustelupalstalle, kun opiskelijat ovat kaikista mahdollisista maailman maista.

Miettiessäni holokaustitietojani ja niiden lähteitä en psyty muistamaan alkupistettä. Lapsuudestani muistan vahvimmin tv-sarjan Pala taivasta, pala maata, joka Ylen muistikuvaputken mukaan esitettiin 1983. Samoihin aikoihin lainasin kirjastosta Fania Fénelonin muistelman Auschwitzin tyttöorkesteri. Sen kerran olisi kirjastonhoitaja voinut harrastaa sensuuria, kirja ei ollut ala-asteikäiselle sopiva. Toivottavasti se ei, eikä myöskään tv-sarjan pohjalla ollut muistelma,  kuitenkaan ollut valheellinen kuten valitettavan monet viime vuosina julkaistut kirjat.

(Vielä aikaisemmin ala-asteella luimme ääneen Anne Holmin fiktiivistä kirjaa David, jossa poika karkaa tarkemmin määrittelemättömältä keskitysleiriltä. Eikä opettajamme ollut ainoa, jolla oli tämä loistava idea. Mielikuvitusleikeissäni 80-luvun alussa pakoilin sotilaita ennen ja jälkeen neutroonipommin...)

Yleisempi holokausti "kiinnostuksen" viriäminen on usein yhdistetty tv-sarjaan Holocaust, joka Suomessa esitettiin nimellä Polttouhrit. Tämän yhdistelmän mainitsee myös Saul Friedländer luennossaan Trends in the historiography of the Holocaust ja toteaa, että sarja esitettiin "useissa Euroopan maissa" vuonna 1979, vain vuosi Amerikan ensiesityksen jälkeen.

Polttouhrit ei ole jättänyt samanlaista muistijälkeä kuin Pala taivasta, pala maata, mutta olen melko varma, että olen sen nähnyt. Mutta näinkö 7-vuotiaana? Yritin Twitterin avulla viime viikolla selvittää sarjan esitysajankohtia. Ilmeisesti ensiesitykset olivat Maikkarilla. Mahdollisesti tosiaan jo 1979, kuten Muistikuvaputki antaa ymmärtää, mutta erään minua hieman nuoremman henkilön muistikuvan mukaan myös "ehkä 80-luvun puolivälissä tai lopussa".  

Niin tai näin, juutalaisten joukkomurha ei tullut yläasteen historiantunnilla minulle uutena asiana. Opetustilanteesta jäikin mieleen vain se, että opettaja kysyi meiltä pahimpia natsirikollisia ja tarjosin Eichmannia, sillä olin juuri lukenut kirjan hänen kiinniotostaan ja syyllisyyksistään. Ei ollut oikea vastaus, mutta en myöskään muista opettajan listaamia. 

Alla otos Berliinin holokaustimuistomerkistä, jonka olen paikan päälläkin nähnyt. (Phillipe Amiot, Flickr)


3 kommenttia:

  1. Jos kiinnostaa, niin kannattaa lukea Antero Holmilan Holokausti. Tapahtumat ja tulkinnat. Atena 2010.

    VastaaPoista
  2. Minäpä ihan inspiroiduin ilmoittautumaan tuolle Holocaust-kurssille. Kiitos vihjeestä! Myönnän, että nettikeskusteluissa on aina riskinsä. Toivottavasti kurssi kantaa loppuun asti ja pysyn mukana. Olen nimittäin välillä pois maisemista.

    VastaaPoista