keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Liikavarpaasta irronutta

Amerikkalainen suomen kielen opiskelija ihmetteli äsken Twitterissä sanaa liikavarvas ja lähes automaattisesti syötin sen sanomalehtikirjastoon. Montakohan potilasta on Rauman lehdessä 29.10.1887 mainostanut "Liikavarpaiden operatööri Tukholmasta" päässyt kaupungissa hoitamaan?

Google Books -haku näytti palan Kaisa Häkkisen kirjasta Mistä sanat tulevat: suomalaista etymologiaa (1990). Sen mukaan
Sanassa liikavarvas on alkuosa mukaelmaa ruotsin samaa merkitsevästä yhdyssanasta liktorn tai liktä (lik 'ruumis, torn 'oka, piikki', ta 'varvas') (ibid.). 
Liikavarpaat syntyvät kenkien hankauksesta. Kenkiä ei jokaisella ennen vanhaan ollut, joten luulisi kyseessä olevan suhteellisen tuoreen elintasovaivan. Lönnrotin Suomalaisen talonpojan koti=lääkäri ei sitä mainitse. Mutta Erkki Itkosen ja Ulla-Maija Kulosen kirjasta Suomen sanojen alkuperä: etymologinen sanakirja Google Books vilauttaa tiedon, että sanan olisi Lönnrot maininnut 1886. Jos tulkitsin lyhenteen oikein.

Sanomalehdissä varhaisimmat suomenkieliset maininnat ovat vuonna 1873, jolloin Sanomia Turusta julkaisi kaupungin haavalääkärin Karl O. Noreliuksen ilmoituksen, jonka jälkihuomautuksessa todetaan mahdollisuus liikavarpaiden leikkaukseen.

Hieman erikoisemmassa yhteydessä sana on Tapion ilmoituksessa 15.12.1877.

P.S. Niin, ostin alkuviikosta elämäni ensimmäiset liikavarvaslaastarit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti