keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Paikallishistoriaa elämäkerrassa

Muistin, että E. N. Setälä oli muuttanut Kokemäeltä pois jo lapsena, mutta hain kirjastosta kuitenkin tietokantaharhailuissa löytyneen Salme Setälän kirjan Nuori sanaseppä. Kertomus E. N. Setälän elämänpiiristä hänen lapsuusvuosinaan ja kouluaikanaan. Alaotsikon mukaan teksti on kerronnallinen, mutta esipuheen ja lopun lähdeluettelon perusteella perustuu lukuisiin tiedonantoihin.

Voi, kuinka mielelläni olisin lukenut ne sellaisenaan, enkä romaanina. Setälä on vähäisiinkin Kokemäen sivuihin saanut esiin minulle ennennäkemätöntä tietoa. E. N. Setälän isästä Otosta saadaan pieni, mutta elävä kuva.
Ja siinä se Ottokin jo hatun naulaan heitettyään on asettunut pirtin pitkän pöydän päähän ja ennenkuin ruokaa on eteensä saanut, kaivanut taskustansa Porin kaupungista ostamansa kirjan ja uppoutunut sen sisällystä ahmimaan, ikäänkuin ei muuta nälkää olisikaan.
Kirjallinen kulttuuri kulki sukupolvesta toiseen, Oton isän nimi löytyy Gottlundin Otavan tilaajaluettelosta. Otto ei tyytynyt lukemiseen vaan kirjoitti Tähti-lehteen ainakin kahdesti. Tästäkään en ollut kuullut. Mutta vertaamalla vuosia sitten tekemääni sanomalehtikoosteeseen voin todeta, että Setälän lainaama teksti tosiaan painettiin Tähteen 15.6.1866 varustettuna nimikirjaimilla O. S. Samoilla nimikirjaimilla oli julkaistu Tähdessä Kokemäeltä kirje 8.12.1865. Setälä on lainannut myös 24.5.1867 Sanomia Turusta -sanomalehdessä ilmestynyttä kirjoitusta, jonka allekirjoitus on myös O.S.

Sivitys ei rajoittunut talon miehiin, Setälän kertomuksen mukaan. Luvussa Vierasketju kerrotaan Sonnilan emäntien kahvikerhosta, jossa jaettiin sekä kuulopuheita että kirjaviisautta. Sarjassa tallentamatonta historiaa.

Kuvituksena Pekka Halosen maalauksesta Pihamaalla (1903) Daniel Nyblinin mv-valokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti