tiistai 13. maaliskuuta 2012

Ryppyjä rakkaudessa

Eivät auttaneet Vuorisen Pertin selvittelyt.
Informoin yksityisarkistojemme hoitajia haavainnostasi. He tunsivat topogn ongelman. Aikaisemmin kadonnut on löytynyt toisesta kansiosta eli täytynee käydä koko top lohja läpi.
Jasso. Enkös minä sen jo tehnyt? Tuloksettomasti. Vai jäikö joku kansio kuitenkin kantamatta tutkijasaliin?

No, eihän rakkaalle voi kauaa olla vihainen. Kun viikonloppuna näin digitaaliarkiston uutuussyötteessä digitoituina Uudistusarkiston Kokemäen karttoja, alkoi lämmin tunne levitä pitkin kroppaa.

Valittettavasti ei ehtinyt ihan varpaisiin asti, kun silmiini osui ei yksi, vaan useampi kartta "Krostilasta":
Paikallistuntemuksella tässä oli yhden kirjaimen vika, mutta tarkistin toki hakemistosta:
Minusta siinä lukee Krootila. Jolla hakemalla karttoja ei siis tule löytämään. Eikä myöskään vanhemmalla kirjoitusasulla Grootila.

Mutta ei hätää, tottahan ne tarttuvat mukaan, kun hakee Kokemäkeä? Tarkistetaanpa varmuuden vuoksi.
Ulos tulee 39 tulosta. Mukana vanha tuttu

mutta ei arkistoon kuuluvia karttoja?

Kaisa kulta, eihän asiat sentään niin huonosti ole. Sinä olet vain niin pönttö, ettet tajua klikata ihka ensimmäistä linkkiä. Kyllähän kokeneen arkistonkäyttäjän pitäisi tietää, että "Sarjat: Kokemäki" tarkoittaa Maanmittaushallituksen uudistuskarttoja!
Ja siellä takana ne ovat tutut ja tuntemattomat... Ne, jotka ovat olleet helpottuneita Kokemäki-painotuksen häviämisestä tässä blogissa, voivat pian olla entisiä lukijoita... Sillä pääsen katselemaan karttoja, joita en ole jaksanut tutkijasaliin tilata. Alla Kokemäen peltovaltainen kirkonkylä Tulkkila vuosiin 1768-93 ajoitetussa kartassa. Oikeassa reunassa Krootila, kirjoitettuna Gråtila. S:stä ei jälkeäkään. Komea kartanorakennus on Pyhänkorva, tuolloin vielä nimikkoniemellään! Mitähän mahdoin kirjoittaa sen sijainnista Kamariherra-kirjaani? Toivottavasti en mitään.

4 kommenttia:

  1. Niinkuin aiemmin jo myös valitin samasta asiasta että samassa aineistossa Huittisten Iso-Käki (yhtä selvästi kirjoitettu kuin tuo Krootila) onkin kirjattu Iso-Kärki nimiseksi. Eikä Vähä-Käki ole sen vähäisempi vaan sekin on kirjattu Vähä-Kärki nimiseksi. Vikailmoitus ohjeistuksen mukaan on tehty. Itseasiassa jo toisen kerran. Ymmärrän kyllä että tekeville sattuu ja aineistoa käsitellään paljon, mutta nuo virheet noin selkeällä käsialalla kirjoitetussa aineistossa antaa kyllä melkoisen ikävän kuvan tekijästä. Enpä osaa sanoa paljonko virheitä on alueilla joista itse ei tiedä mitään. Varmasti löytyy muualtakin virheitä. Silti kun viasta ilmoitetaan luulisi että ilmoitus edes tarkistetaan. Ihan olen nimellä ja osoitteella viasta ilmoittanut, mutta ei ole mitään kuulunut. Silti, minä olen jankuttaja ja jatkan sitä...

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että joku jaksaa käyttää virallisia kanavia. Kun siitä ei tule edes automaattikuittausta (kuten esim. ylioppilasmatrikkelista) puhumattakaan inhimillisestä palautteesta, niin minen jaksa.

    Kehitysidea (siltä varalta, että Arkistolaitoksen herrat sattuisivat täällä käymään): jos ilmoitetut/tunnetut viat olisivat listattuina jossain Arkistolaitoksen sivuilla niin ihmiset eivät ilmoittaisi niitä uudelleen ja eläisivät siinä toivossa, että korjausta joskus tapahtuu.

    VastaaPoista
  3. Ja tänään tuli myös virallinen vastaus. Eli virallinen ja "virallinen" kanavat toimivat. Ehkä toimivat yhdessä. Noh, kahden viikon päästä pitäisi olla korjattuna. Jään odottamaa.

    VastaaPoista
  4. Vau, tämäpä yllättävää. Ehkäpä itsekin vielä joskus rohkaistun.

    VastaaPoista