Tuore: Tampereen yliopiston tiedotteesta huomasin, että Johanna Annolan väitöspäivä oli lähestymässä. Hänen työnsä otsikko on
Äiti, emäntä, virkanainen, vartija. Köyhäintalojen johtajattaret ja yhteiskunnallinen äitiys 1880-1918. En ole joutunut törmäämään köyhäintaloihin, mutta olen iloinen kaikesta valmistuvasta henkilö- ja naishistoriasta. Annalan työstä aivan erityisesti siksi, että muistan hänen esitelleen aihettaan verkkosivuillaan työn aikana ja pyytäneen tavalliselta kansalta tietoa. Nyt hän kiittää
verkkosivuillaan
ennen kaikkea tietysti niitä johtajattarien sukulaisia, jotka ystävällisesti vastasivat näillä sivuilla aiemmin olleeseen avunpyyntöön ja toimittivat minulle tietoja köyhäinhoitotyötä tehneistä äideistään, isoäideistään, tädeistään, isotädeistään jne. Ilman heidän yhteydenottoaan tutkimuksestani olisi tullut huomattavasti pinnallisempi.
Ja tällaisesta tiedonhankinta-asenteestahan minä tykkään.
Säilötty: Jo jokin aika sitten sain tuttavaltani linkin Huittisten kaupungin sivuille. Sinne, polulle "Etusivu - Yleistä - Historiaa, taus... -
Mandi" on säilötty
1990-luvulla esiinnostettujen vaikuttajanaisten esittelyjä. Heitä olivat:
Myös säilötty: Oulun yliopiston historiatieteiden julkaisu Havinasta voi lukea Eveliina Kyllösen artikkelin
Elisabeth Blomqvist – tyttöjen ja naisten koulutuksen kehittäjä 1800-luvun Suomessa.
Ammattimaisesti säilötty: Hämeenlinnan museon lokakuun esineenä oli kankurintytär Eva Margareta Hyvingin merkkausliina 1800-luvun alusta. Hämmästyttävän moniin merkkausliinoihin oli jäänyt tieto tekijästä myös
Museoviraston tietokannassa. Yhtä näistä esitteli
Ritva Rajander-Juusti blogissaan.
Yksityisesti olen saanut viestin, että "SMOL-kuvia voi vapaasti linkata omiin sivuihin", joten testataan miten käy tämän
Asikkalan Urajärven kartanon kappaleen kanssa. Blogger on ulkoiset kuvat esittänyt yleensä väärässä koossa... SMOL voisi esim. Historiska Museetin sivuilta lainata tyylikkään tavan kuvien käyttöön, niin, että viitetiedot pysyvät vaivattomasti mukana.
Editoitu klo 16:00. En kestä katso kuvaa, joka ainakin omalla näytölläni roikkuu tuolla oikean reunan päällä. Eli kuva ladattu nyt tähän tiedostona, joka on astetta "rankempaa" käyttöä kuin kuvan linkitys alkuperäisestä osoitteesta.
valok. M. Haverinen 2009, SuomenMuseotOnline
SMOL:lle kehitetään uutta käyttöliittymää kansallisen digitaalisen kirjaston puitteissa eli parannusehdotuksia otetaan vastaan. :-)
VastaaPoistaMihin se Historiska Museetin pitkähkö koodi oikein "klistrataan"?
Parannusehdotus 1: kuvien käyttöehdot selvästi ilmaistuna ja näkyville samaan yhteyteen kuin kuvat.
VastaaPoistaTäytyypä mennä virkistämään muistiaan Historiska Museetin suhteen... Sök i samlingarna... random esine-sivu ja tarjolla on html-koodin joukkoon istuvaa koodia. En tiedä kelpaako tähän... näemmä ei. Mutta Bloggerin varsinaista postausta tehdessähän voi siirtyä html-tilaan ja siellä klistrailla.
Tosin rehellisyyden nimessä en tässäkään ole tyydyttävään lopputuloseen päässyt, vaan muistaakseni ladannut kuvan tiedostona Bloggeriin. Mutta säilyttänyt (muistaakseni) kuvatekstin sellaisenaan.
Mitä mieltä tästä?
VastaaPoistaDigitaltMuseumissa on viime päivinä tullut seikkailtua. Siellä on jossain kuvissa selvä merkintä tekijänoikeusvapaudesta, mutta ei läheskään jokaisessa selvää tekstiä suuntaan tahi toiseen.
VastaaPoistaKuvan saa näköjään tallennettua perus-selaintaidoilla, mutta en eilen edes älynnyt yrittää vaan otin näyttökaappauksia. Ja oikeasti on mahdollistettu vain kuvan tilaus, korkealla hinnalla.
Eli ei tehdä selväksi saako tekijänoiekusvapaitakaan kuvia käyttää eikä mitään maksutonta käytön mahdollistavaa toimintoa. Ei siis puolta pistettä enempää heru tästä.
Samoja kuvia voi muuten hakea&katsella Kringlan kautta ja silloin on vielä vähän enemmän ulalla siitä mitä niillä voi tehdä, jos irti väkisin ottaa.
Juuret 1/2010-lehdessä oli Johanna Annolan kirjoitus: Köyhäintalot 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Olin yhteydessä Annolaan, kun löysin kirjoituksesta lisätietoa sukulaisestani.
VastaaPoistaPitääkin tutustua hänen väitöskirjaansa! Kai sen jostain käsiinsä joskus saa?
Annolan väitöskirjan tiivistelmään jäi linkki antamatta. Sivulta näkyy, että kirjana on julkaistu ja ainakin SKS:n kirjakaupasta luulisi löytyvän... Kyllä, varastossa ilmoitetaan olevan.
VastaaPoista