Sen lisäksi, että keräilen linkkejä joka sunnuntaiksi, olen läiskinyt niitä SukuForumille,
Twitteriin, Facebookin omalle ja
tämän blogin sivulle. Osa on päätynyt
Agricolan keskustelupalstoille. Siellä viime aikoina aika moni
puheenvuoroja historiasta palstalle, jossa keskustelua sentään toisinaan syntyy. Kooste näistä virikkeistä
Agricola-keskustelupalstalla näkyy samaa keskustelu"kulttuuria" kuin muuallakin verkossa.
Elkan blogissa Olli Alm joutui alkuviikosta toteamaan:
Tietoverkoissa yksittäin ihminen taas voi levittää ajatuksiaan jopa miljoonille. Viime viikkoina olen esimerkiksi taas hämmentyneenä lukenut, kuinka eräs yksityishenkilö mm. Hesarin ja Agricolan keskustelupalstoilla väittää kummia Elkasta. Me – ”Elinkeinoelämän keskusliiton palveluksessa olevat suojeluskuntalaisten perilliset” – hävitämme kuulemma arkaluontoisia asiakirjoja entisen Sota-arkiston aineistoista, ja peittelemme kesän 1944 massateloituksia. Tämän kaltaisia, sinänsä hyvällä suomenkielellä ja asiakielellä kirjoitettuja, kirjoituksia leviää yhä enemmän luotettavinakin pidetyillä sivustoilla, kuten mm. Agricolan keskustelupalstalla.
Palstan voi tehdä luotettavan oloiseksi, mutta sisällön tekevät käyttäjät, joissa ei omalla nimellään kirjoittavia historioitsijoita montaa liiku. Kyseisen porukan keskustelemattomuus julkisessa verkkomediassa on näköjään jo pitkä perinne.
Vuonna 1999 on todettu, että
suomalaiseen historiantutkimukseen ei tunnu kovin avoimesti ja "tosiajassa" käytävä keskustelu soveltuvan.
Tuolloin Tapio Onnela arveli selitykseksi
että suomalaisessa historiantutkimuksessa ei ole mitään keskusteltavaa vaan kaikki alan tutkijat ja eri intressitahot ovat liikuttavan yksimielisiä tutkimuksen suunnista, painopisteistä ja laadusta eikä mitään erityisiä näkökulmaeroja ollenkaan ole. Piirit ovat pienet eikä mitään oikein tohdita sanoa, jotta tuleva apuraha/viranhaku tms.. ei vaarantuisi.
Pieni toivon pilkahdus löytyi eilen twitteristä, jossa Kirsi-Maria Hytönen (
@KirsiMariaH) raportoi
Inspiroivaa keskustelua sosiaalisen median hyödyntämisestä Helan tutkijayhdistyksen klubi-illassa.
Illan kuvaus löytyi vielä
Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry:n sivuilta... Tilaisuudessa muun muassa pohditaan, miten tehdä omaa tutkimusta näkyväksi sosiaalisen median keinoin, ja millaisia haasteita medioissa sukkuloimiseen liittyy....
Twitteristä puheenollen... eilen sinne ilmestyi pesunkestävä historiantutkija Kirsi Vainio-Korhonen (
@KirsiVainioKorh). Mainittujen kahden naisen lisäksi suomalaista menneisyydentutkimusta (tai jotain sinne päin) edustavat myös: Jessica Parland-von Essen (
@JPvE), Jussi-Pekka Hakkarainen(
@Hakkarainen), Jyrki Hakapää (
@Hakapaa), Anu Lahtinen (
@anulah), Eva Ahl-Waris (
@tmievaahl), Jyrki Ilva (
@jyrki_ilva), Teija Försti (
@TMBFo), Anni Sairio (
@Anni_Sairio), Hannu Salmi (
@hannusalmi), Pirjo Hamari (
@phamari), Sam Kaislaniemi (
@samklai), Marjo Kaartinen (
@MarjoKaartinen), Tapani Sainio (
@TapSq), Markus Merenmies (
@MarkusMerenmies)... huh, enemmän kuin muistinkaan, eivät missään järkevässä järjestyksessä ja varmaan jotain jäi puuttumaan. Ainakin Charlotta Wolff (
@CharlottaWolff), jonka tekstit ovat lukon takana.
Kiitos, Kaisa! Kiitos vinkeistä ja mielenkiintoisista ajatuksista. Aihe on mielestäni tärkeä ja siitä pitäisi keskustella laajemminkin. Mitkä voisivat olla sopivia kanavia? Olisi tärkeää saada mukaan myös asiaan ei-vihkiytyneitä eikä vain jo-verkkoaktiiveja ... :)
VastaaPoistaTuo Jyväskylän keskusteluilta vaikutti lupaavalta ja toivon, että Kirsi-Maria Hytösellä on aikaa kertoa sen sisällöstä blogissaan. Muilla kampuksilla vastaavia yhteisöjä, jotka voisivat yhdessä aiheesta keskustella?
VastaaPoistaEnemmän kuin tutkijoiden hiljaisuutta olen ihmetellyt opiskelijoiden näkymättömyyttä. Heillä ei pitäisi olla kynnystä verkkoon eikä vielä suurempia rahoitusrajoitteitakaan. Historia on vaan jotain, joka pitää ottaa niin tosissaan, ettei heitellä verkkoon mitä sattuu?
Akkreditoinnista ja hyväksyntäleimoista olen itse täällä blogissa usein kirjoittanut ja ehkä verkkokirjoittaminen kaipaa sellaista jostain suunnasta. Agricola-verkko ja Ennen ja Nyt -nostot eivät ilmeisesti ole riittäneet.
Keskustelusta ja/tai sen puutteesta on ollut ajoittain keskustelua myös Agricolan keskustelupalstalla, tähän hätään löysin tämmöisen ketjun muutaman vuoden takaa:
VastaaPoistahttp://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=10&t=1056
Kiitos linkistä Jyrki, tuossa oli paljon asiaa. Keskustelu keskustelemattomuudesta ainakin saadaan siis syntymään, jos tähdet ovat oikeassa asennossa.
VastaaPoista