keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Juutalainen etunimi?

Olen aikanaan kirjoittanut juutalaisista sukunimistä (tai paremminkin niiden olemattomuudesta). Mieleen ei ole tullut sanoa, että Raamatusta mainittuja etunimiä käyttävät sekä juutalaiset että kristityt. En tosin muista yhtäkään sukututkijaa, joka olisi arvaillut etunimestä esi-isää juutalaiseksi. Mutta ammattihistorioitsija voi näköjään tehdä. Teemu Keskisarja kirjoitti kirjassaan Vääpeli T:n tapaus ja muita kertomuksia suomalaisesta terrorista:
Kalliolle hiihteli esimerkiksi Arvi(d) Nikolainen, pitkän veljessarjan kuopus, jonka isä omisti räätäliliikkeen Kaartinkaupungissa ja oli etunimeltään Israel. Ilmeisesti suku oli juuriltaan juutalaista ja hiljakkoin kristinuskoon kääntynyttä.
Juutalaisille tyypillinen ammatti ja etunimi riittivät sukutaustan arvaamiseen ja asiakirjatarkistukset turhan työläitä? Anssi Sinnemäki teki yllä olevan lainauksen Agricolan keskustelupalstalla ja paljasti, että oikean vastauksen Israelin sukutaustasta olisi löytänyt kirkonkirjojen lisäksi painetusta kirjasta. Israel, isänsä ja isänisänsä olivat syntyneet Mikkelissä. Sukunimen -nen pääte rimmaa tämän kanssa hienosti.

Israel-nimestä tein pikaisen Hiski-analyysin Porin ex. lut. seurakunnan kasteista. Hienoista muodikkuutta 1810-luvulla, mutta muuten tasaisen erikoinen valinta.

Yhtään Jeesusta ei muuten Hiskistä löydy. Eli jos siihen etunimeen törmää, niin voinee katsoa suoraan Espanjan ja siirtomaidensa suuntaan. Tämän kertausopin sain tällä viikolla podcastina kuuntelemastani jutusta, jonka voi myös lukea tekstinä Slaten sivulta. Uudempaa tietoa oli se, ettei pyhänä pidettyä nimeä Mariaa käytetty Englannissa etunimenä ennenkuin vuoden 1300 tienoilta alkaen. Tietooni tuli nyt myös se, että suomalaiset paljastuvat saksalaisperäisiksi protestanteiksi siitä, että täällä on käytetty enkelien nimiä Mikael ja Gabriel etuniminä!

3 kommenttia:

  1. Keskisarja on kunnostautunut hyös haastatteluissa:
    http://karirydman.blogspot.com/2010/08/vastenmielista-elamakerturointia.html

    VastaaPoista
  2. Muistan kommenttisi, mutta muistaessa totean myös, että ihailen suuresti Keskisarjan kirjaa sarjamurhaaja Juhani Adaminpojasta.

    VastaaPoista
  3. Asikkalalaisena (kuten myös Kaisa) luin innostuneena kirjan Juhani Aataminpojasta, jonka tarinan Keskisaja oli kerännyt upeasti kasaan.

    Keskisarjan väitöskirja http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/hum/histo/vk/keskisarja/ on sitten kahdellakin tavalla mielenkiintoinen:

    1. Väitöskirjan kieliasu on todella erikoinen, romaanimainen, kertova ja kaikkea muuta kuin "tieteellistä". Helpostiluettavaa ja -sisäistettävää.

    2.Mutta väitöksen aihe on erikoinen. Tuottikohan tuo mitään uutta tieteen maailmaan?

    Erkki Kiuru

    VastaaPoista