perjantai 1. lokakuuta 2010

Järjestelyjä häiden johdosta

Oheisella ilmoituksella kerrottiin Olga Krookin ja Herman Gummeruksen (*) avioliitosta Helsingfors Dagbladin numerossa 28.03.1875. Kapioita oli ommeltu jo edellisen vuoden puolella. Niitä ei ommellut ainoastaan morsian vaan myös äiti, sisko Anna ja myös Amanda Josefina Engberg (s. 1836).

Amanda oli tullut Krookin perheen palvelukseen 15-vuotiaana vuonna 1851 syntyneen Olga-tyttären hoitajaksi. Palvelusaikana hän kehittyi ompelijana ja 17 vuoden palveluksen jälkeen, hän perusti oman ompeluliikkeen vuonna 1868. Sen asiakkaat edustivat kaupungin kermaa, joukossaan Aurora Karamzin ja Helene Linder.

Olgan häiden jälkeen Amanda olisi mielellään matkustanut Pietariin auttamaan nuoren parin kodin järjestelyissä. Mutta kiireellisimmät tilaustyöt piti saada hoidetuksi. Mikä tai kuka avuksi? Olgan nuorempi sisko Augusta, joka lupasi hoitaa mm. kaulusten ja mansettien ompelun erälle merikapteenille ja takkien ompelun Linderin pikkupojille. Amanda lähti Pietariin ja Augusta ryhtyi ompelemaan. Hänestä "oli hullunkurista saada niistä palkkaa".

Edellä olevan lähteenä Augusta Krookin muistelmat Mitt Helsingfors. Ungdomsminnen. Hiskin perusteella Amanda Josefina todennäköisesti syntynyt 2.7.1836 vanhempinaan "Sjöform: Carl Gust: Enberg" ja Clara Ulrika.

Tämän ja muun Hiskin annin tarkistaisi mielellään rippikirjasta. Tarjolla myös lapset:
  • Gustaf Mauritz s. 4.11.1834 Lill Nägels, Kirkkonummi, vht: Bd.s. Gust.Ad. Engberg & Clara Ulrica Engberg 28 v.
  • Gust: Mauritz s. 25.7.1839 Helsinki, vht: Sjöform: Gust: Adolf Engberg & Clara Ulrica 31 v.
  • Adolf Alfred s. 13.6.1841 Helsinki, vht: sjöm: Gust: Adolf Engberg & Clara Ulr: Lindström 34 v.
Helsingissä on haudattu 2.4.1851 39-vuotias "Sjöform: g: Gust: Adolf Engberg". Kirkkonummella vihittiin 20.6.1834 talollisten lapset Gust. Ad. Engberg (Nedre Engvik) & Clara Ulrica Lindström (Lill Nägels).

(*) Verkosta ei löydy varsinaista vahvistusta, mutta epäilisin Hermanin ja Olgan pojan olevan se Herman Gummerus, joka vilahti historian johdantakurssin luennoitsijan jutuissa. Joissa ei puhuttu IKL:stä yhtään mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti