maanantai 7. kesäkuuta 2010

Historiafaktoja lapsille

Hesari esitteli 25.5.2010 sivullisen lasten tietokirjoja lyhyillä kuvauksilla. Maarit Malmbergin kirjoittaman ja Jouni Koposen kuvittaman kirjan Aapeli ja sotaveteraani Reino kohdalle oli merkitty leima "harvinainen aihe". Aihe, joka kiinnosti minua ja lainasin kirjan kirjastosta.

Malmberg oli onnistunut alle kahdellakymmenellä (ja lyhyellä) tekstisivulla kertomaan varsin monta asiaa viime sodista. Säilyttäen rauhallisen tunnelman, jossa ei ollut mitään pelottavaa. Kuolema mainitaan, tappamista ei. Veteraani Reino oli lääkintäryhmässä.

Kirja sopinee alempien koululuokkien kävijöille, lukemaan oppineille. Samanikäisille lienee suunnattu Marjus Majaluoman Yhdekän porilaista, joka oli kirjastosta samaan aikaan lainassa.

Majaluoman kirja oli tehty osaksi Porin 450-juhlia. Aikakoneella huristetaan jääkaudelta 1800-luvulle poimien otsikon mukaisesti 9 ajankohtaa tarkasteluun. Liikkeellä olevat päähenkilöt olivat lapsia, mutta kirja oli tasapuolisesti kaikkien porilaisten historiaa, ei ainoastaan lasten.

Kuvituksessa oli myös huumoria, eikä sitä oltu tarkoitettu tarkaksi historian kuvaukseksi. Vuoden 1650 kaupungin talot eivät näyttäneet kovin suomalaisilta ja vuoden 1852 jälkeisestä kuoppakaupungista kannattaa lukea faktaa Piritta Frigrenin gradusta ”Kaupungin wierustalla”: Porin kaupungin rajojen ulkopuolella asuneiden kaupunkilaisuus ja alueen aikalaisulottuvuudet 1852–1864.

Sivujen alareunan pienet faktalaatikot oli kevennetty pilapiirroksilla. Jääkauden kohdalla "Jääkaude tikettei"-tiskiltä tullaan kysymään "Pääseeks täst Porii?" ja saadaan vastaukseksi "Ai Porrii vai? Ei pääs. Eikä Raumallekkaa. Kaikki o ny yht lyttylää vaa!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti