torstai 30. lokakuuta 2008

Uusi sukunimi ja mitä sitten tein

Tuttavani kautta sain eilen vinkin, että Petter Sundilla näyttää olevan sisko, jolla aviomies nimeltä Torgman. Kyseessä 1600-luvun ja 1700-luvun vaihde, ei yhtään iltaa vapaana arkistotutkimukseen eikä paljoa aikaakaan, mutta alkuun pitää päästä. Eli mitä irtoaa internetistä?
Ylioppilasmatrikkelista löytyy Anna Pålsdotter Torgman, joka avioituu Henrik Syvoniuksen kanssa 1701. Hiskin mukaan avioliitto solmittiin Hämenlinnassa. Sieltä löytyy myös leskeytyneen Annan hautaus 14.11.1747. Hämeenlinnan Lydian yläkulman haku tarjosi ei-oo:ta, mutta varmuuden vuoksi avasin digitoidut historiat ja tein tekstihaut. Ei tulosta. Hämeenlinnan rippikirja löytyy SSHY:n sivuilta ja kyseinen pariskuntakin osui silmiin, ilmeisesti miehen isän talossa. Mutta ei sitten Torgmaneja.

Laukaalta Hiski löytää sotilas Pehr Torgmanin, jonka tytär kastetaan toukokuussa 1744. Torgman esiintyy sotilasnimenä Laukaalla myös internetin sukutaulussa.

Ylioppilasmatrikkelin toinen osuma on Severin Sture, joka avioituu Anna Lovisa Torgmanin kanssa. Tämä avioliitto löytyy Hiskistä 28.11.1776 Inkoosta, jossa Torgman-sukunimi esiintyy vielä 1800-luvulla. Esiintymissä on sotilasvivahdetta, haudatuissa 8.11.1805 87-vuotiaana kuollut "Reg.skrif. J. H. Torgman " (lienee sama kuin Tammisaaressa 28.3.1754 avioliittoon vihitty "Reg:ekr: Johan Henric Torgman"?) ja 8.4.1841 81-vuotiaana kuollut "Löjtn. Joh. Torgman". Siviilihallintoa edustaa "madem. Fredrica Torgman ", joka avioitui 24.6.1783 "häradsbokhåll. Gustaf Adolph Linderos":in kanssa. Fredrika kuoli Inkoossa 6.12.1845 88-vuotiaana. Ikäluokkien perusteella kaksi jälkimmäistä voisivat olla edellisen lapsia.

Lähimmäksi Sundeja tulee Helsingissä 14.5.1740 kuollut 21-vuotias "Bodgåsse Carl Friedrich Torgman". Hiskin kenttiä tuijottaen hänen sukulaisensa on "Handelsm: Zacharii Govinii", mutta kun ilmauksen laittaa tittelin eteen huomaa, että määre liittyy todennäköisesti työsuhteeseen.
Tällaisella alkukatsauksella saa käsitystä nimen yleisyydestä ja levinneisyydestä. Kirjastoon päästyä kannattaa tarkistaa Sukuhakemisto sekä Genoksen hakemistot. Arkistossa voisi henkikirjojen avulla yrittää saada otetta Helsingin puotipojasta (pitäisi myös varmuuden vuoksi tarkistaa Åkermanin puhtaaksikirjoittamat perukirjat ja Helsingin triviaalikoulun matrikkeli) tai Hämeenlinnan (?) Påhl Torgmannista. Helsingin kaupunginarkiston materiaalista voisi tarkistaa, onko sukunimi Torgman tarttunut mihinkään hakemistoon.

***
No tottahan ehdin juosta Kansalliskirjastoon. Kuka sitä lounasta kaipaa... Ainoa lisälöytö oli Genoksessa vuonna 1973 Yrjö Blomstedtin vastaus, jonka perusteella Sturen kanssa avioitunut Anna Lovisa oli rykmentinkirjuri Johan Henrik Torgmanin tytär ja hänen syntymäpäivänsä 25.12.1754.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti