keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Kesäretki Suomeen: Aulanko

 

Melko eksoottiselta vaikuttava kuva esittää Aulangon puistoa Hämeenlinnassa, joka ruotsinkielisessä selosteessa on Karlbergska parken. Olen puistossa joskus käynyt, mutta blogissa siitä ei ole sanaakaan. Hämeenlinnasta kertovia tekstejä on toki paljon ja muutamaan olen myös merkinnyt tunnisteen Vanaja

Aulangon hyvin perusteelliselta Wikipedia-sivulta löytyy säätyläisomistajien nimet, mutta "järkytyksekseni" nekään eivät tarjoa valmista aasinsiltaa mihinkään tutkimaani. 

Mutta niitähän voi myös rakentaa. Karlbergin tilan yksi omistaja oli Carl Evert von Knorring (1796-1861). Hän on tietenkin kaukainen serkku Kokemäenkartanon Knorringeille, joista olen tehnyt kirjan. Mielenkiintoisempaa on kuitenkin se, että Elgenstiernan mukaan äidinäitinsä oli Eva Catharina Bellin. Pitkällisen Belin-projektin aikana en ollut koskaan tarkastellut lastensa vaiheita enkä näin ollen havainnut yhteyttä toiseen nimellisesti tuttuun sukuun.

2 kommenttia:

  1. Hämeenlinnan Aulanko oli vuoteen 1948 saakka osa silloin lakkautettua Hämeenlinnan maalaiskuntaa. Sitä vastaava Hämeenlinnan maaseurakunta oli perustettu 1778. Tuota ennen Aulanko oli osa silloisen Vanajan Luhtialan kylää (josta osa kuului oudosti Hattulaan). Tämä viimeksi mainittu vanha Vanaja siis
    seurakunnallisesti; verotuksellisesti ja oikeudellisesti se jakautui omituisesti Mäskälän ja Rengon hallintopitäjiin, jotka ulottuivat aivan Hämeenlinnan keskustan tuntumaan. Mutta vuoden 1778 jälkeen Aulangolla ei siis ole ollut tekemistä Vanajan kanssa.

    VastaaPoista
  2. Aulanko-nimestä: Aulangonjärven rannalla naapurikylä Hätilän puolella oli vanha Aulangon torppa. Olisiko järven nimi torppaa vanhempi.

    VastaaPoista