keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Helsingin kaupunginarkistosta (3/5)

Jatkan edellisen osan kortistoteemaa ekassa osassa mainitun Helsingin kaupungin historiatoimikunnaHelsingin kaupungin historiaa koskevan aineiston puitteissa.

Ensinnäkin täällä on varsinainen väestökortisto rajavuosin 1667 - 1827: A - F, G - L, M - SjSk - Ö. Tämän suhteen suosittelen reipasta lähdekritiikkiä eli kirkonkirjoista kerätyt ja yhdistellyt tiedot kannattaa ottaa enemmänkin mahdollisuutena kuin totena. Siis syytä tarkistaa aina varsinaisista lähteistä.

Aikanaan Petter Sundin kanssa hyödyntämiäni asiakirjajäljennöksiä ei ole toistaiseksi digitoitu. Ei välttämättä vahinko, sillä minulla oli yhtä suuria vaikeuksia saada selvää 1900-luvun käsialasta kuin 1600-luvun originaalista. Mutta ehkä digitoinnit ovat tulossa, sillä niihin liittyvät hakemistot on kyllä digitoitu. Niitä voi kyllä käyttää muutenkin hyppäykseen originaaliin päivämäärällä, jättäen sivunumeron huomiotta. ("Maistraatin pöytäkirjat vuosilta 1709 - 1905 digitoitu ja tutkittavissa ainoastaan Sinetin kautta." Kuin myös Raastuvanoikeuden tuomiokirjat, tuomiotaltiot ja riita-asiat, I osasto ja Kämnerinoikeuden pöytäkirjojen liitteet (allegaatit).)

Parin tarkistuksen perusteella korttien kattavuus ulottuu 1700-luvun lopulle(kin), mutta "Stadsområde":en vaihteeksi laskettu Töölö ei kyllä vaikuta kovin täydelliseltä. Poimintojen perusteet ovat todennäköisesti dokumentoimatta tai ainakaan sellaista ei hypännyt silmille.

Kolme aiemmin koskematonta kortistoa
eivät onneksi sisältäneet Petter Sundia, vaikka 1600-lukua edustivatkin. Paikannimihakemistosta löytyi kolme viitettä Töölöön 1600-luvun alkupuolella. Aikaa ennen Petter Sundia koskeviin kortteihin en ole myöskään tutustunut.
Tuollakaan välillä Töölöstä ei paljoa puhuttu:

Nykyisen Töölön mikropaikallishistoriaproggiksen puitteissa onkin hyödyllisempää, että on digitoitu
Näiden kautta pääsee tiedon ääreen kulkematta arkiston kautta, sillä (kertauksena) "Maistraatin pöytäkirjat vuosilta 1709 - 1905 digitoitu ja tutkittavissa ainoastaan Sinetin kautta." (Kuin myös Raastuvanoikeuden tuomiokirjat, tuomiotaltiot ja riita-asiat, I osasto ja Kämnerinoikeuden pöytäkirjojen liitteet (allegaatit).)

Yllä listatun vuokratonttien kortiston olin avannut jo aiemmin ja pettynyt, sillä siinä on tontteja lähempää keskustaa kuin Töölö. Tonteista puheen ollen Maistraatin arkistoon kuuluu tonttikirjoja, joiden digitoinnin kattavuus ja yleinen/erityinen merkitys ei pikaisilla vilaisuilla avautunut. Esimerkki 1800-luvun alusta:


Maistraatin arkistossa ovat myös rakennuslupapiirustukset.

HKA:n perukirjojen kaiveluun on Juha Vuorela tehnyt äskettäin opastevideon. Opettavaista, itse käytän aakkoshakemistoja enkä suoraa nimellä hakemista. Aakkoshakemistoissa on mukana myös "tuoreimpina" perukirjoja, jotka Kansallisarkisto on digitoinut.

Minulle vieraampaa kaupunkihallintoa 1800-luvulta edustavat Rahatoimikamarin pöytäkirjatLainavarain hoitokomissio ja Raastuvanoikeuden konkurssiasiakirjat (ei kaikkia vuosia? ei mitään hakemistoa?). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti