lauantai 27. marraskuuta 2021

Flachsenius, lisämuistiinpanoja

 

ArkivDigital heitti eilen postilaatikkoon tarjouksen kahdesta viikosta kuudella eurolla. Oli tarpeen puolikas, joten tartuin mahdollisuuteen ja varsinaisen asian tultua (kiitos perukirjahakemiston) nopeasti hoidettua testailin jo 1700-luvun puolellekin edistynyttä historiakirjojen hakemistoa. Vaihteeksi Flachseneilla, jotka olivat mielessä Mari Välimäen saatua Jalmari Finnen säätiöltä rahaa projektiin "Professorin perhekunta. Turun kuninkaallinen akatemia sukuyhteisönä 1600-luvulla".

Kun kokosin kirjan "Flachsenius, muistiinpanoja" vuonna 2009 loppuun ArkivDigital oli jo olemassa, mutta en edes selvittänyt mitä ja paljonko käyttö olisi vaatinut. Ähelsin kyllä Tukholman kaupunginarkistossa istuen 1700-luvulla ja 1800-luvun alussa eläneitä Flachseneita esiin Tukholman perukirjahakemistoista, mutta mitä jäi löytymättä?

Haku tähän mennessä ArkivDigitalissa indeksoituihin kasteisiin tuotti 9 lapsukaista, joiden äidit olivat tyttönimeltään Flachseneja. Näistä olivat ennestään tuttuja (kirjaseni sivut 90-91) Johanna Christina, jolle löytyi toinen lapsi, ja sisarensa Carolina Theresia. Sisaruussarjaan kuului myös Eva Maria, joka 3.10.1762 meni naimisiin Johan Fredrik Hoffmanin kanssa. Tämän jälkeisestä elämästään tuli nyt kastehausta esiin Sorundan seurakunnassa 19.3.1768 syntynyt tytär. Onneksi sain osuman myös perukirjahakemistosta, sillä Evan perukirjassa lapsia oli enemmän. Eli kastehakemisto on vielä kaikkea muuta kuin kattava. 

Perukirjassa mainitun Evan tyttärenpojan sukunimi oli siinä määrin erikoinen, että kokeilin googlausta. Ja kas, miehen elämäkerta ja kuva! Varsin fiksun oloinen nanoserkku. Suhteellisen luotettavat perhetietonsa puolestaan löytyivät Otto Mauritz Kugelbergin kirjasta Postmästare i Sverige och Finland från äldre till närvarande tid : biografiska anteckningar.

Mutta Hoffman on niin yleinen nimi, että Evan muiden lapsien mahdolliset menestystarinat jäävät tässä välissä tuntemattomiksi.

Jäljellä olevien kasteiden kaksi äitiä näyttivät vieraammilta, mutta kirjaani selaillen (miksi en tehnyt kunnon kaavioita ja henkilöhakemistoa?!) selvisi, että Susanna Flachsen oli ennestään tuttu professori Jacob Flachseniuksen pojantytär. Lapsiaan en ollut selvittänyt (s. 45), joten kaikki kolme olivat uusia tuttavuuksia. Kurkkaus Geniin kuitenkin paljasti, että hakemiston tarjoama sarja ei ollut taaskaan täydellinen. ArkivDigitalin hakuominaisuudet ovat Hiskiin verrattuna surkeat, joten en tehnyt testailuja siitä oliko kyse indeksoinnin puuttumisesta vai kirjoitusasusta, joka ei tarttunut hakuun. Kesken tekemisen tajusin (sentään) kokeilla alkuperäisen'flachsen*' -haun lisäksi muodot Flachse* ja Flaxe* ja edellä mainitun Evan lapsisarja täydentyi merkittävästi.

Genissä Susannan sisaruksista puuttuu Elisabet, joka paimenmuiston mukaan mainittiin kummina 1740 eli kuulumisensa perheeseen voi olla tentatiivinen. Yhtä hennosti voin ehdottaa, että samainen Elisabet on Norrköpingissä 23.2.1766 syntyneen Catharina Elisabethin äiti. Aviomiehensä Hans Eneroth osoittautui (suhteelliseksi) julkkikseksi, sillä googlaus toi esiin tekemänsä kaappikellon huutokaupan. 

ArkivDigitalin perukirjahakemisto paljasti Hans Enerothin kuolleen 17.1.1781 Norrköpingin sijaan Nyköpingissä. Tuolloin Elisabet oli elossa, mutta lapseton Nyköpingiin Norrköpingistä saadun vakuutuksen mukaan. 

Testaus Kungliga Biblioteketin digitoimaan Norrköpingin paikallislehteen kertoi pariskunnan menneen naimisiin Norrköpingissä keväällä 1764. Kyseiseltä vuodelta sattuukin puuttumaan kaupunginseurakunnan vihityt eli tieto ei tule koskaan mihinkään hakemistoon. 

Rohkaistuneena avioliitto-osumasta sanomalehdissä testailin niitä Flachsen-variaatioilla, vaikka voin vannoa tehneeni saman useita kertoja viimeisen kymmenen vuoden aikana. Mutta ehkä en ole jaksanut silmäillä tukholmalaisen laivurin dominoimia tuloksia tai vasta nyt tuli esiin loviisalaisen Johan Petterin tekemä lahjoitus
Inrikes Tidningar 28.10.1794

ja kuolemansa jälkeinen velkojien kuulutus, jossa mainitaan elossa olleet tyttärensä vänrikin leski Brita Maria Kerckisudd ja Johanna Christina Flachsen.
Posttidningar 31.3.1804

En kymmenen vuotta sitten onneksi ollut aivan kädetön vaan olin tavannut samat perillisten nimet itse perukirjasta (s. 82). Siitä oli selvinnyt, että Johanna Christina asui Pietarissa ja tämän jälkeen en ole hänestä kuullut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti