Tietokonetta siivotessani löysin promon Browse over one million newly digitized images from Yale’s Beinecke Library. Sen siirtämistä paikasta toiseen järkevämpää oli testata tarjottua aineistoa tutulla kokeella eli sanalla Finland. Tuloksia oli kolmisenkymmentä, enimmäkseen karttoja 1600-luvulta 1900-luvulle.
Ryhmään muut kuului Romanov Collectionin Album 2 ajoituksella 1912-13. Haku tarttui siihen, sillä valokuva-albumin kaksi sivua oli nimetty "Ashore, in Finland" & "The rock shore of Finland". Oheiset kuvat näistä.
Siinä, että keisarillinen perhe (tms.) rantautui Suomeen, ei tietenkään ole mitään kummasteltavaa. Joten ryhdyin huvin ja opin vuoksi selvittämään, kuinka hyvin voin ymmärtää kuvien kontekstia verkkoarkistossa olevan tiedon varassa.
Vasta tarkemmin katsottuna ja kuvat jo "sivuilta" leikeltyäni huomasin, että ne oli digitoitu ja nimetty myös erikseen. Albumin ekat kuvat oli ajoitettu vuoteen 1909, miksi albumilla oli myöhäisemmät vuodet?
Albumin toisella sivulla "Ashore, in Finland" on kuvat "Admiral Niloff and the Emperor", "Officers of the Standart", "Nicholas with one of his daughters and officers", "Nicholas with one of his daughters and officers", "Nicholas and one of his daughters", "Nicholas with Olga and officers Rodionov and Woronoff", "Officers with one of the Grand Duchesses", "Prince Waldemar of Prussia, cousin of the children" ja "Arseniev".
Kolmannella sivulla "The rock shore of Finland" on kuvat "The Emperor", "Officers with Anna Vyrubova and Tatiana", "Olga reading on the beach", "Anna Vyrubova", "Nicholas on the tennis court", "Alexis with his nurse, Alexandra Tegleva (future wife of Pûna Gilliard)", "Arseniev and Anna Vyrubova", "Anna Vyrubova and Ira B." ja "On the Standart".
Seuraavalla sivulla on kuvia alukselta Standardt, jonne saapuu Ruotsin kuningas Gustav ja kuningatar Maud. Eli itse albumin kohdalla kryptiseltä vaikuttanut kuvaus "Prince Valdemar of Prussia, the King and Queen of Sweden, the centenary of the Battle of Borodino, visit to Sarov, Spala (Poland). For a detailed listing, see the Finding Aid Appendix." avautuu. Ilmeisesti kyse on kuvien tunnistetuista konteksteista.
Mutta ovatko kuvat vuodelta 1909 vai 1912? Fuskukurkkaus Kansalliskirjaston digitointeihin kertoo keisarin kesäkuussa 1909 käynnistyneestä Euroopan matkasta, jonka ensimmäinen varsinainen pysähdys oli Tukholmassa. Borodinon taistelun satavuotispäivä oli tietenkin 1912. Tarkistushaku tuotti kuninkaan ja keisarin "ehdottomasti yksityisen" kohtauksen Viipurin edustalla 23.7.1912. Rantakuvat ovat siis todennäköisesti Pietarin ja Viipurin väliltä ja kesältä 1912. Niitä ei nimittäin seuraa mitään kuvia viralliselta Ruotsin vierailulta.
Takaisin Yalen digiarkistoon. Siirtymällä kokoelmasivulle selviää, että kyseessä on yksi kuudesta keisarillisen perheen valokuva-albumista, joiden provinienssista jää pitkä pätkä epäselväksi, sillä tiedossa on vain viimeinen omistaja ennen tätä kokoelmaa.
Detskuja puuttuu ja ajoituksessa on epävarmuutta, mutta verrattuna moneen muuhun verkkoarkistoon metatietoa on paljon. Selviää jopa kuka oli selvittänyt albumi 2:n henkilöt: "These identifications were provided by Marilyn P. Swezey as part of her research for The Romanov family album (New York: Vendome Press, 1982). They have not otherwise been verified by the library. Additional corrections added 2004." Esimerkillistä!
Virolahdelta kuvat.
VastaaPoista2.8.2021
Yli satavuotias Keisarin huvipuiston alue on kunnostettu matkailukäyttöön Virolahdella.
Keisarin huvipuistoksi kutsutaan Virolahden kirkonkylän itäpuolella sijaitsevaa Tillin aluetta, joka toimi Venäjän keisarien kesäpaikkana aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Viimeisin alueella vieraillut keisari oli Nikolai II:n 1910-luvulla.
Keisarin huvipuiston alueella on ollut muun muassa keisariperheelle kuulunut tenniskenttä ja karuselli. Enää alueella ei ole juuri merkkejä keisariperheen kesähuvituksista, vaan alue on metsittynyt ja tenniskentän kuin karusellinkin rakenteet ovat kadonneet.
https://yle.fi/uutiset/3-12043713