Valinnan jälkeen Ragvaldus lähti tapaamaan Uppsalan arkkipiispaa, jonka vahvistettua vaalin Ragvaldus sai piispanvihkimyksen Tukholman Suurkirkossa.
Sitten alkoi arkinen työ. Länsi-Suomessakin seurakuntaverkko oli vielä harva. Vuonna 1311 Ragvaldus antoi anekirjeen, jotta Ulvilaan saataisiin kirkko. Juustenin mukaan "Tämän Ragvaldin aikana rakennettiin Herran vuonna 1317 Kuusiston linna".
Itärajalla oli edelleen levotonta. Vuonna 1314 taisteltiin Käkisalmessa. Vuonna 1316 kuningas Birger antoi turvakirjan Karjalan naisille. Vuonna 1318 novgorodilaiset tulivat Turkuun asti. Siellä he ryöstivät ja polttivat tuomiokirkon ja hävittivät myös rakennukset Kuusistosta.
Juri Danilovitš Wikimedia |
Vuonna 1323 solmittiin Pähkinäsaaren rauha. Uudeksi Turun piispaksi oli kaksi vuotta aiemmin valittu ruotsalainen Benedictus, jolla ei ole mitään tunnettua yhteyttä Suomeen. Valinnan aikaan hän oli Uppsalan tuomiokapitulin kaniikki.
Uuden rajan tuntumaan Karjalaan, Savoon ja Pohjanmaalle perustettiin uusia seurakuntia kuten Jääski ja Äyräpää, Savilahti ja Salo. Benedictuksen tiedetään tehneen tarkastusmatkoja eri puolille hiippakuntaansa.Juusten lukee Benedictuksen ansioksi tuomiokapitulin laajennuksen kahdella kaniikilla.
Benedictus on ensimmäinen piispa, jonka kuolema tunnetaan päivälleen: 24.10.1338.
Lähteet:
Paavali Juusten: Suomen piispainkronikka. Suomennos ja selitykset Simo Heininen. SKST 476. 1988
Ari-Pekka Palola: Ragvaldus. Kansallisbiografia
Ari-Pekka Palola: Benedictus. Kansallisbiografia
Wikipedia: Ragvald II, Pentti Gregoriuksenpoika
Hei,
VastaaPoistaMielenkiintoinen blogiteksti, opin paljon piispasta, josta en ollut ennen kuullutkaan! Jännä, että novgorodilaiset tulivat Turkuun asti, tätä en tiennytkään! Hyvä ja informatiivinen teksti mielestäni ja pidit myös kirjoituksen selkeänä. Tykkään myös aihetta havainnollistavasta kuvasta.
T.Saara
Hei,
VastaaPoistaolen mielenkiinnolla seurannut tätä blogia, varsinkin kun aika paljon on löytynyt tekstejä, jotka liittyvät sukuni kotiseutuun Kokemäenjoen varrella.
Kiitos tähänastisista, toivottavasti jatkoa seuraa.
Risto Niinikoski