lauantai 3. helmikuuta 2018

Verotetut tulisijat

SSHY:n FB-ryhmässä oli pari päivää sitten kaltaiselleni ylellisyysveroharrastajalle todella mielenkiintoinen keskustelu joka alkoi Pieksämäen historia I:ssä mainitusta tulisijamaksusta vuonna 1712. Kirjassa oli onneksi tarkka lähdeviite, joka heitti vain yhdellä sivulla, joten varsinaista veroluetteloa (KA 8765:1605) päästiin katsomaan.

Läänintilejä olen muutamaan otteeseen käännellyt mutta tällaista en ole nähnyt. Ensimmäiseksi tuli mieleen tarkistaa onko sidoksen alussa sisällysluettelo, jonka avulla luetteloita löytyisi näppärästi lisää. Heh-heh! Sisällysluettelo on ja sen mukaan luettelo on kuitti. Näitä on tietenkin satoja kustakin kihlakunnasta.

Onko vero tosiaan asetettu vuonna 1712 vai onko paikallishistorian kirjoittaja oikaissut tahi olettanut? Ei ollut ilmeisesti kaukana totuudesta, sillä Tor Carpelanin mukaan "Följande år [1711] tillkomma öfverflödsafgifter å perucker och fontager samt vagnar, äfvensom en kontribution å eldstäder" (Åbo i sjuttonde århundradet. Finsk Tidskrift 5/1906). Tähän sopii 16.5.1710 päivätty Johan Hoghusens universal att afgift kommer att erläggas för peruker, fontäner, halftäckta vagnar m.m.

Näistä peruukki- ja fontangivero on ainoa, josta minulla on aiempia havaintoja - sekä kirjallisuudesta että verolistoista. Savostakin siitä on esimerkki, joka esitettiin edellä mainitussa keskustelussa: KA 8765:1607.

Sodan kehitys selittänee miksi näistä on Suomen puolella vain satunnaisesti mainintoja, kun vuosi 1712 on oikeastaan ainoa, jolta tietoja on voinut säilyä. Ruotsissa taiteilijaelämäkertaa kirjoittanut August Hahr (Uppsala universitets Årsskrift 1901) pääsee viittaamaan tulisijojen määrään kahtenakin vuonna. Myös SBL:n artikkelia on väritetty vuoden 1711 veroista poimitulla tulisijamäärällä.

Kyse ei siis ole "savuista", jotka tunnetaan historiallisena verotusyksikkönä. Ja lienee myos ei asiasta kuin edellä mainitussa keskustelussa mainittu Hämeenlinnan historiassa esitetty leivinuunivero, joka asetettiin valtiopäivillä 1622 ja oli edelleen käytössä 1686. Tästäkään en ollut aiemmin kuullut enkä moista ole mielestäni tileissä nähnyt.

Jos tiedät enemmän, niin jaa toki kommenttikentässä!

1 kommentti:

  1. Tuo ylellisyysvero on selvitetty myös Juvan historia- kirjassa, sivu 75. "V. 1710 säädettiin eräänlainen ylellisyysvero, joka kuitenkin koitui yksinomaan säätyläisten rasitukseksi. Tällöin jouduttiin maksamaan veroa miesten peruukeista ja naisten hiuskoristeista - batistista, pitseistä ja nauhoista laitetuista koreudesta - sekä tulisijoista, jotka lienevät tarkoittaneet savupiipulla ja pelleillä varustettuja uuneja, kenties peräti kaakeliuuneja. Näitä veronalaisia tulisijoja oli Juvalla ainoastaan kaikissa kolmessa pappilassa ja nimismiehellä sekä Lipsalan kapteenin virkatalossa."

    VastaaPoista