lauantai 10. helmikuuta 2018

#satakuntalaisuus

Digihistorian roadshown verkostumisosuudessa kysäisin tuoreelta tuttavalta etnisestä identifikaatiostaan (*). Vastaus oli valmiina: Satakunta, jonka Kokemäenjoenlaakson pitäjän talosta sukunimensä on peräisin. Mutta hän ei ollut koskaan käynyt Satakunnassa, joten kysyi minulta mitä satakuntalaisuus on. Sain jotain sanottua -vaikka olen satakuntalainen - mutta päätin nyt jälkikäteen tarkistaa joukkoälyn version.


Pessimistisyys, jota realismiksi voidaan myös kutsua, ja töksäyttävä lyhytsanaisuus. Ainakin.

(*) Sanatarkasti taisin kysyä, vieressä käytyyn maakuntakeskusteluun liittyen, "onko sinulla etnistä identifikaatiota" ja vastauksesta päätellen keskustelukumppanini ymmärsi muotoiluni samassa hengessä kuin sen esitinkin. Olen varmasti vuosien varrella käyttänyt myös versiota "mistä olet kotoisin". Tämänhän jotkut kokevat rasismia lähenevänä uteliaisuutena/epäkohteliaisuutena tms, joten en tiedä oliko uusin variaationi poliittisesti korrektimpi. Varsinkaan tämän viikon A-studion "Kuka on saamelainen" -kalabaliikin jälkeen. (Jos on mennyt ohi, niin ks. esim tämä twiitti.)

Onkohan muuten muita kieliä/kulttuureita, joissa "ei ole mistään kotoisin" on negatiivinen arvio?

Alkukuvan pohja Kirveksen, Mullikka 2/1912.

1 kommentti:

  1. Nyt ollaan sukututkimuksen juurilla ainakin minun mielestä, sillä geenien lisäksi asuinpaikka muovaa paikallaan asuvia paljon. 26 vuotta Asikkalan Urajärvellä ei tee "Lahessa" syntynyttä vielä edes kyläläiseksi muuta kuin omassa mielikuvituksessa.

    VastaaPoista