tiistai 23. tammikuuta 2018

Horoskooppien tulo Suomeen


En muista aikaa, jolloin en olisi tiennyt olevani "härkä". Amerikkalainen lastenlehti St. Nicholas yhdisti tähtikuviot kuukausiin vuonna 1873. Mutta kauanko Suomessa on puhuttu horoskooppimerkeistä?

Varhaisimmat sanomalehtiesiintymät sanalle horoskooppi viittaavat ennustusvälineeseen tai ennusteeseen:
  • ... tulevaisuuden kuva joka nähtävästi viikinkien horoskoopissa (ennustuspeilissä) kangastaa... (Aura 1.1.1889)
  • ... kun kerran olemme ottaneet tulevaisuuden "horoskoopin" käteemme, katsokaamme miksi väkiluku voi nousta sadan vuoden päästä ... (Satakunta 18.7.1889)
  • Horoskoopin, ennustuspeilin avulla ennusti hän oman tulevaisuutensa ... (Kaleva 28.10.1899)
  • Ilmaprofeetta Rudolf Falbin horoskoopin mukaan sataa toukokuun 1-6 pnä paljon ... (30.4.1901 Työmies)
Synonyymia ennustuspeili käytettiin näitä aiemmin kuvauksessa Kiinasta: "Tähtien selittäjältä neuvoa kysytään, hän asettaa ennustuspeilin, tiedustelee tähtien vastausta ja määrää hääpäivän." (Sanomia Turusta 25.5.1878).

Nykyään tutuista horoskooppimerkeistä en löydä digitoiduista lehdistä vuoteen 1920 mennessä yhtään mainintaa. Mutta Suomessa oli viimeistään 1910-luvun alusta lähtien mahdollista ostaa henkilökohtainen horoskooppi. Kaapro Jääskeläinen kirjoitti Kurikassa 3/1910
Oulunkylässä asustaa joku Uranielin nimellä tunnettu nuori ylioppilas, joka teosoofeille tähdistä ennustelee heidän kohtaloltansa eli "laatii horoskoopin" heille, niinkuin niissä piireissä sanotaan. Maksu lienee 5 markasta ylöspäin. Liike tarvitsee puhvausta. Niinpä on teosoofien äänenkannattajassa "Tietäjässä" luettavana: 
"Eräässä Uranielin laatimassa horoskoopissa ennustetaan, että asianomainen henkilö saisi pakotuksen polveensa vuoden 1910 alussa. Tämä ennustus kävi niin kirjaimellisesti toteen, että reumaatinen särky ilmestyi polveen viime joulukuun 30 p:nä. Sama henkilö, jonka nyt on oikein vaikea liikkua, kertoi minulle, että hänen horoskoopissaan on useita ennustuksia viime vuoden suhteen, jotka kaikki ovat sanan mukaan tapahtuneet. Tämä on omiansa lisäämään Uranielin mainetta astroloogisena profeettana ja samalla kai se on materialisteille ja epäilijöille pulmallinen pähkinä?" 
Ilmeisesti sama Uraniel oli "eniten astrologiaa meillä tunteva" ja oli "v. 1908 "Tietäjässä" n:rot 7 ja 8 sekä 9 ja 10 esittänyt tätä alaa koskevia seikkoja. Joka siis tahtoo tarkemmin tähän alaan perehtyä, lukekoon ne kirjoitukset. Muita sitä alaa koskevia kirjoituksia en tiedä meidän kielellämme olevan julkaistuna." (Tietäjä 2/1913).

Uraniel oli verkkolähteiden mukaan viralliselta nimeltään Adolf Nylund ja Pekka Ervast -sivuston täydentämänä "Gustaf Adolf Nylund, telegrafrevisor". Ylioppilasmatrikkeleista 1853-1899 ja 1900-1907 (pdf) en häntä löydä. Lennätinreviisori Nylund mainitaan Åbo Tidningissä jo 26.2.1893, joten Jääskeläisen luonnehdinta nuoresta ylioppilasta menee aikalailla metsään.

Jääskeläisen mainitsema Oulunkylä on kyllä asemana sopiva paikka, sillä Nylund oli rautateiden palveluksessa ja kiersi nimityksiensä mukana pitkin maata. Tietäjässä 11/1906 arvioidaan hänen Seinäjoella kustantamaansa kirjaa. Vielä vuonna 1929 Nylund mainosti horoskooppejaan Vaasasta käsin (Aamunkoitto 3/1929). Tuolloin kilpailijansa mainostivat jo yleisaikakauslehdessä.


Hollantilainen oli aika epeli, kun ei ollut ilmeisesti väliä millä kielellä häntä lähestyi. Maksuttomaksi mainostettu horoskooppi vaati postimaksujen maksun - etukäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti