keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Institutionaaliset historiablogit

Juhlahumusta toivuttua on syytä irrottaa katse omasta navasta ja tehdä pitkästä aikaa katsaus tiedossani olleeisiin tai Googlen nyt löytämiin yliopistojen historiablogeihin. Vanhimmasta nuorimpaan.


Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitoksen henkilökunnan ylläpitämä HiMa-blogi aloitti marraskuussa 2010, mutta ei ole päivittynyt tänä vuonna ollenkaan. Täältä muistan lukeneeni hyviä juttuja, joihin olen varmaankin joskus linkittänytkin.

Turun yliopiston Kulttuurihistorian blogiin on tullut linkitettyä aiemminkin, sillä sitä on päivitetty tammikuusta 2011. Muistan ainakin gradulistauksia, joista suurin osa ei ollut verkossa luettavissa. Toukokuussa 2016 aloittanut Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineen blogi on päivittynyt, mutta linja ei oikein hahmotu. Edelleen Turun yliopistolta Ikkunoita opetukseen vaikuttaa nimestään huolimatta kertakäyttöiseltä, sillä etusivunsa mukaan siellä "esitellään Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman kevään 2016 opetusta. Haluamme tarjota ikkunoita opetukseen kahdelta, vuotta 1918 käsittelevältä syventävien opintojen kurssilta."

Helmikuussa 2017 aloittanut Turun yliopiston Lastuja Suomen historiasta on antoisa ja suosittelen esimerkiksi Johanna Ilmakunnaksen tekstiä Hyllyjen välissä. (Vastaavista huomioista kirjoittaminen on itselläni ollut pitkään työlistalla.)

Åbo Akademin Historieämnets blogg on aloittanut joulukuussa 2013 ja julkaissut (muistin varaisesti) laadukkaita tekstejä. Tietenkin på svenska.

Tampereen yliopiston blogilistalta löytyy Yhteiskunnan historian huippuyksikön blogi Suomalaisen yhteiskunnan historia – menikö se niin? sekä vanhempien aikojen tutkimuksen blogi Trivium. Molemmissa on ehdottomasti lukemisen arvoisia juttuja.


Oulun yliopiston historiatieteiden blogi Historiaa arktisella asenteella aloitti helmikuussa 2017. Alkuspurtin jälkeen päivitystahti on ollut varsin verkkainen.

Jyväskylän yliopistossa huhtikuussa 2017 aloitettu What the Hela? ilmoittaa olevansa "Historian ja etnologian laitoksen (Hela) henkilökunnan, opiskelijoiden, alumnien ja kumppaneiden blogi, joka käsittelee vapaamuotoisesti havaintoja, ideoita ja toimintaa liittyen tutkimukseen, laitoksen jokapäiväiseen elämään ja ajankohtaisiin ilmiöihin." Blogin nimestä huolimatta tekstit ovat suomeksi. Läpi selattuna ne näyttävät olevan suunnattuja yliopiston sisällle, enkä historianharrastajana saanut jutuista oivalluksia.

Ja lokakuussa 2017 aloitti historiantutkimuksesta ja opetuksesta Helsingin yliopistossa kertova blogi. Alkupurskeeksi on julkaistu joukko hyviä tekstejä, mutta toimivuutta päästään arvioimaan vasta ajan myötä.

Otsikossa lupasin institutionaalisia blogeja, joihin on toki laskettavissa muutkin kuin yliopistojen tuotokset. Ulkomuistista viime tingan lisäyksenä SKS:n Vähäisiä lisiä ja SKHS:n blogi, jossa André Swanström on ansiokkaasti oikonut SS-miehistämme kirjoitettua historiaa. Suomen Historiallisen seuran sivustolla on myös osio "blogi", mutta sen yhdestä ja päiväämättömästä kirjoituksesta on vaikea vetää johtopäätöksiä.

Listauksen mahdollisista ja todennäköisistä puutteista saa mielellään jättää kommentin.


Kuvitus kirjasta The historians' history of the world; a comprehensive narrative of the rise and development of nations as recorded by over two thousand of the great writers of all ages (1904)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti