keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Digitoitu Släktbok

Anu Lahtinen promosi aamulla lukemassani blogitekstissään SLS:n keskiaikaan ja 1500-lukuun liittyviä digitointeja. Tämä herätti muistoja ja kysymyksiä. Linkitinkö itse tuolta Facebookiin keväällä sukututkimuksellista aineistoa? Ja oliko joukossa Wilskmanin Släktbok, joka on lähteenä Tammelander-suvun tiedoille ja jota juhannuksen edellä alkaneeseen Schildt&Bergudd-hutkimukseen kaipasin enkä ole vielä jaksanut lähteä kirjastoon katsomaan?

Kyllä, SLS on digitoinut sarjat Släktbok ja Släktbok. Ny följd. Jopa älytty nostaa kunkin osan kuvaukseen käsitellyt suvut. Saatavilla siis
En keksi miten SLS:n e-kirjojen luettelosta voisi kirjoja nimellä hakea, joten siksi luettelo yllä. Jälkijättöisesti huomasin, että sivuston yleistä hakua voi kyllä käyttää ja se tarttuu tietenkin myös kuvailutekstin nimiin.

Mutta ei digitoitujen tekstien sisältöön testini perusteella. Vaikka useimmissa tiedostoissa on varmaankin merkintä "Verket har digitaliserats genom bildskanning och autogenererad OCR-tolkning"? Google-haku 'site:www.sls.fi/sites/default/files/pdf/ *hakusana*' tarttui joihinkin digitoituihin kirjoihin, mutta ei kaikkeen. Esimerkiksi avaamassani Släktbokissa oli nimi Bergudd, pdf:n sisäinen haku sen löysi, mutta Google ei ollut tiedostoa ilmeisesti indeksoinut. 

Eli ympäristö on kauniimpi kuin julkaisuarkistoissa, mutta niiden puutteista äskettäin valitettuani täytyy nyt todeta, että tämä on vielä heikompi. Ei URN:iäkään eikä itse asiassa mitään lupausta pysyvyydestä: "är tills vidare fritt tillgängliga".

P. S. Sukututkijat (ainakaan minä) harvemmin tarttuvat kielitieteelliseen kirjallisuuteen, joten e-artikkelien puolelta nostona CARL-ERIC THORS: WEGELIUS, MENNANDER OCH GALACTOFAGIUS. Lärda släktnamn i Finland på 1600–talet
 

1 kommentti:

  1. Kiitos näkökulmistasi! Kehitämme jatkuvasti sls.fi-sivustoa ja kaikenlainen palaute on meille arvokasta.

    Tarkoituksenamme on nimenomaan että digitoidut kirjamme ovat pysyvästi vapaasti käytettävissä ja olemme nyt päivittäneet tiedon sls.fi-sivustolle. Digitoidut kirjamme ovat vapaasti jaettavissa Creative Commons-lisensillä CC BY-NC-ND 4 (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia. Tämä on myös ilmoitettu kirjojen nimiösivun kääntöpuolella, eli kirjan toisella sivulla.
    Meillä on työn alla myös URNien lisääminen sivuillemme sekä parannetut haku- ja suodatustoiminnot.

    Olet tervetullut ottamaan meihin myös suoraan yhteyttä osoitteessa info@sls.fi, jos sinulla on muita kommentteja tai haluat kertoa lisää siitä miten käytät sivustoamme ja aineistoa tutkimuksessasi.

    Jonas Lång
    julkaisujohtajan lomasijainen
    Svenska litteratursällskapet i Finland

    VastaaPoista