keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Persialainen maahanmuuttaja?

Kaikki kunnia Internet Archivelle, mutta sen tarjoamien digitoitujen kirjojen kuvailudata on surkeaa. Joku hakuni tarttui yksikköön, joka näytti ruotsalaisen Personhistorisk tidskrift lehden vuosikerralta 13 vuodelta 1911. Mutta kun tarkastin osumaani, huomasin sen olevan osa julkaisua
Viktor Millqvist: Svenska riksdagens borgarstånd 1719-1866. Personhistoriska anteckningar. Skrifter utgifna af Personhistoriska samfundet. 5. 1911
Joka oli jossain kirjastossa sidottu samoihin kansiin. Ja on nyt sitten löytämättömissä. Suomalaisten kaupunkien osalta kaupunginhistorioissa on varmaan paremmat tiedon porvarien valtiopäivämiehistä, mutta luulisi julkaisusta jollekin jotain hyötyä olevan.

Itselleni siitä oli tällä kertaa hupia. Filipstadin valtiopäivämiehestä Thure Sandelin (s. 241) Millqvist oli nähnyt tarpeelliseksi mainita, että tämän isänisä oli Rauman kirkkoherra Thure Sandelius. Ja että Fr. Fryxellin mukaan tämän isä puolestaan Mårten Spahandelin, jonka isä Thure oli syntynyt Persian Ispahanissa (nyk. Esfahan/Isfahan Iranissa). Sieltä hän oli tullut Thure Bielken kanssa Tukholmaan, jossa hänet kastettiin saksalaisessa kirkossa. Paikannimestä Ispahan muodostui nimi Spahandelin.

Kuullostaa kansanetymologialta ja näennäishistorialta, mutta mitä sanovat muut lähteet? Turun hiippakunnan paimenmuisto 1554–1721 tuntee oletettavasti 1620-luvulla Naantalissa syntyneen Thure Mårtenssonin, josta tuli Rauman kirkkoherra 1678. Eino E. Suolahden (1946) mukaan isänsä oli Naantalin porvari Mårten, ilman sukunimeä.

Kotivuoren ylioppilasmatrikkelissa saman kirkkoherran (ja tämän veljen) vanhemmat ovat "Merimaskun Sannaisten ratsutilallinen Mårten Torsson ja luultavasti Malin Torsdotter". Molemmilla on kotipaikkatietona oman aikansa kirjauksissa Nådendalensis, mikä selittänee paimenmuistossa esitetyn Naantalin. Kotivuoren tuomiokirjaviitteistä tulkitse, että Thure Mårtenson omistin Sannaisten tilan, mutta en saa kiinni yhteyttä edelliseen sukupolveen.

Jonka mukamas käyttämää nimeä Spahandelin ei ole kummassakaan versiossa. Mutta rusthollari Mårten Spahandelin löytyy toki ainakin yhdestä verkon sukupuusta.

Verkkohaku nimellä tuo Spahandelin ensimmäisenä eteen Wikipedia-sivun Thure Spahandelin, jossa varsin vakuuttavasti kerrotaan tämän olleen alkuperäiseltä nimeltään Abdollah Esfahani ja toimineen Tukholmassa (ennen kuolemaansa vuonna 1627) kuninkaan hovitallimestarina. Tässä versiossa häntä ei tuo Ruotsiin Thure Bielke vaan Persian hovissa oleskellut Bengt Bengtsson Oxenstierna ja jälkeläisensä kuuluvat ruotsalaiseen Sandelin-sukuun, jossa 1667 syntynyt Johan muutti nimen muotoon Sandelin. Edellinen tieto kuullostaa luotettavammalta kuin jälkimmäinen.

4 kommenttia:

  1. Sanoisin että Bengt Oxenstierna tuntuu todennäkoisemmältä vaihtoehdolta silti. Yritin itse löytää online-resursseja, ja Ture Bielkejä on ollut jonkun verran Ruotsin historiassa, mutta kukaan niistä ei sovi uskottavasti yhteen tiedon kanssa jonka mukaan Esfahani/Spahandelin olisi saapunut Tukholmaan vuonna 1620. Sen sijaan löytyy tietoja jonka mukaan Bengt "Resare-Bengt" Oxenstierna kävi Lähi-idässä ja Persiassa vuosina 1612-1619.
    http://www.torehartung.se/content/fran-kalland-till-orienten

    VastaaPoista
  2. Olenpa kirjoittanut epäselvästi. Tarkoitin, että pidin (ja pidän) tietoa Oxenstjernasta uskottavammalta kuin linkittymistä (johonkin) Sandelin-sukuun. Mutta ehkäpä jostan 1600-luvun tuomiokirjasta tai muusta asiakirjasta löytyy puuttuvat palaset, joita ei vaan ole löytämilleni verkkosivulle laitettu esille.

    VastaaPoista
  3. Jotain tietoa on Kööpenhaminassa,saan pian dokumentin kopion,kolmesivuisen.Tanskan kielellä kirjoitetun.pitää vielä kääntää.Persiasta ,Puolan kautta Kööpenhaminaan ja sieltä Tukholmaan,hoviin tallimestariksi.äitini sukujuuria tutkitaan

    VastaaPoista
  4. Hej, "Unknown" ovan som skriver om potentiella danska uppgifter om Abdollah Esfahani/Thure Spahandelin. Hur blev det med dem?

    VastaaPoista