lauantai 7. tammikuuta 2017

Ruotsalaisin Suomen Belin

Kiinnostukseni Belineihin alkoi Forsbyn takia Thure Belinistä, jonka aiempi elämä Kalannissa toi mukaan Magnus Julius Belinin. Ruotsalaisten keskustelupalstaviestien kautta tuli tietoon myös Nauvoon parikymmentä vuotta myöhemmin ilmaantuva Petter Johan Belin.

Hänen vuosina 1722, 1723 ja 1727 syntyneet kolme poikaansa löytyvät FamilySearchiin indeksoiduista ruotsalaisista kasteista. Niiden perusnäkymässä on seurakunnasta vain tieto "Tukholma", mikä on lähes käyttökelvoton. Hetken kiroiltuani älysin poimia korttinäkymän oikeasta reunasta mikrofilmin numeron (GS Film number). Sitten valitsin yläreunan alavalikosta haun kohteeksi katalogin (Catalog). Syöttämällä filmien numerot sinne sain tietää, että kaikki kolme oli kastettu tykistörykmentin seurakunnassa.

Petter Johan oli siis armeijassa ennen Nauvoa? Lisätietoa saadakseni kipitin Kansallisarkistoon käyttämään SVARia. Poikien kasteet sain helposti esille. Petterin titteleistä en saanut tolkkua, mutta kummilista tuotti iloisen yllätyksen. Pehtoori Magnus Belin oli kummina 6.5.1722 ja pehtoorit Thure ja Magnus Belin 28.8.1723.

Kummisuhde ei jäänyt yksipuoleiseksi, sillä kun joulukuussa 1730 Thuren ja Magnuksen lapset kastettiin Kalannissa oli molempien kummina Petter Belin. Ei varsinainen todiste sukulaisuudesta, mutta aika vahva viite siihen suuntaan.

Petterin kolmen pojan äiti oli Maria Sophia Ringstedt, joka kuoli 11.2.1738. Kun hänen perukirjaansa tehtiin samana vuonna Tukhomassa todettiin Petterin olevan päällysmies Fagerholmissa Turun tienoilla. Ja Nauvon Fagerholmissa oli tosiaan vuoden 1738 alussa ehditty henkikirjoittaa sekä Petter että Maria.

Petteriä ei näy Nauvon Fagerholmissa henkikirjoituksissa 1739 ja 1740, mutta on siellä jälleen vuonna 1741. Jälleen vaimon nimi on Maria, mutta nyt Maria Mattsdotter, joka synnytti Fagerholmissa Petterille tyttären 17.2.1741. Avioliitto päättyi Petter Johanin kuolemaan melko pian tämän jälkeen, sillä Maria hakee Turun maistraatilta lupaa avioitua uudelleen helmikuussa 1744.

Mitä teki päällysmies Fagerholmilla? Nauvon yllättävän kapea pitäjänhistoria ei sisältänyt paikannimihakemistoa eikä selailu tuottanut tulosta. Verkkosivun mukaan saarella on 1700-luvun alkupuolella rakennettu kivinen tullitalo. Kansallisarkiston digitoinneissa Luotsi- ja majakkalaitos > Luotsi- ja majakkalaitoksen arkisto > Merimerkit > Fagerholm; loisto kalliolla (Uabb:984) näyttää tältä

 

3 kommenttia:

  1. En ainakaan pikaisella silmäyksellä huomannut sinun rekisteröineen Anna Gretha Belinin piipahdusta myös Vaaniin kartanossa Eurassa vuosina 1761-1762?

    http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/eura/rippikirja_1759-1764_jk264/80.htm

    VastaaPoista
  2. Kiitos lisätiedosta! Olisikohan kyseessä Kauttuallakin vaikuttaneen Grönmarkin kanssa avioitunut Margaretha?

    VastaaPoista
  3. Hain ihan eri henkilöä Vaaniista, mutta kun näin Belinin nimen muistin sinun niitä keränneen.
    Vaikea sanoa kumpi Anna Gretha/Margaretha on. Ajoitus sopisi kyllä hyvin juuri tuohon Euran pappilan ja Koiviston rusthollin väliin jäävään vuoden aukkoon:
    ehtoollismerkintä Vaaniissa syyskuussa 1762, ja sitten 19 tammikuuta 1763 jo kummina Ulvilan Koiviston lampuodin pojalle.
    Eurajoen pappilan ja Vaaniin Anna Grethalla ei kummallakaan merkittynä syntymäaikaa tms.
    Eurajoen pappilassaolovuosina ei Belinillä myöskään yhtään ehtoollismerkintää! Toisaalta ei kirkkoherra Laihianderillakaan vv 1760-62. Laihiander oli kai tuolloin valtiopäivämiehenä. Missä mahtoivat oikeasti olla?
    t. Tiina

    VastaaPoista