keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Penkkijärjestyksestä mietittyä

Helsingin kirkon tileihin sisältyy kaksi penkkijärjestystä, joilla on merkitystä Sund-tutkimukseeni. Ilmeisesti vanhempi alkaa sivulta 202 miestenpuolella. Ensimmäiset penkit on varattu viranhaltijoille, mikä on vähemmän kiinnostavaa. Penkillä 5 on raatimiehiä.
Oikealla puolella on (käsittääkseni) penkkirahan maksu. Auttavatko ne ajoittamaan penkkijärjestyksen tai kertovatko jotain penkille päässeiden elämästä? Käsiala näyttää niin samankaltaiselta, että luetteloa ei ole päivitetty myöhemmin vaan (puhtaaksi)kirjoitettu kerralla.

Ehkä on kuitenkin yksinkertaisempaa aloittaa naisista, joiden penkkiin 7 on merkitty postimestari Weranderin leski. Werander haudattiin 14.5.1709 eli lista on tehty tämän jälkeen. Penkkiin 9 on merkitty kauppias Gåtskin nykyinen vaimo Favonia. Tämä myöhäistää listaa vielä vähän, sillä pariskunta on vihitty Helsingissä 7.9.1709. Mutta penkkiraha maksettu jo 1701. Eli edellisen vaimon?

Penkissä 14 istui Erich Salmin vaimo, jonka penkki oli maksettu 1696. Salm oli mennyt naimisiin 3.10.1695. Penkissä 19 istui Simon Hyrkmanin vaimo, jonka penkki on maksettu 1704. Hyrkman oli ainakin mennyt naimisiin 11.9.1687, mutta oliko tämä ainoa kerta?

Avioliittoja löytyy Hiskillä huonosti ja yhteys penkkirahan ja avioliiton solmimisen välille jää epävarmaksi tai epäselväksi. Mikä on sääli, sillä toivoin saavani selvyyttä yhden pariskunnan tilanteeseen. 

Se toinen penkkilista alkaa sivulta 342 ja kertoo olevansa syksyltä 1733. Siinä penkillä 11 istuvat Hans Sund ja Petter Sund. Onko jälkimmäinen Hansin vuonna 1715 syntynyt poika vai vuonna 1733 pitäjän puolella henkikirjoitettu "minun" Petter Sundini? Ilmeisesti jälkimmäinen, sillä naisten puolella on yhdessä penkissä "Mad Petter Sund", "Isaac Sundz fru" ja "Inspect Fritz fru" eli Petterin vaimo, miniä ja tytär.

P. S. Kirkonpenkeistä käydyistä riidoista on Suomessa ollut niin paljon juttua, että ruotsalaisen Magnus Österbergin opinnäytteen Kyrkorum och status: En studie om bänkplacering i 1700-talets Falun tiivistelmän tulokset hymyilyttivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti