torstai 19. tammikuuta 2017

Kuvat ja oikeudet

Toivottavasti sisarusten Maggie & Bob Spiers elossa olevat sukulaiset eivät ole harmistuneet siitä, että State Library of New South Wales on laittanut ylläolevan kuvan vapaasti käytetettäväksi verkkoon, tai hermostu siitä, että lisäsin siihen tekstiä, joka liittyy kuvaan vain varsin etäisesti.

Suomessa on viime päivinä sosiaalisessa mediassa pyörinyt vastaavalla tavalla tuotettu yhdistelmä, jolla vastustetaan rokotteiden vastaisuutta. Tai tarkemmin sanottuna ei vastaavalla tavalla, sillä pohjakuva on (ilmeisesti) otettu Suomen Museot Online -portaalista, joka ei tarjoa mitään uudelleenkäyttöoikeutta kuvilleen.

Mites näiden "oikeuksien" kanssa nyt sitten on, kun olen edelleenkin niistä itsekin ymmälläni? Kuvakokoelmalla on tietenkin oikeus omistaa alkuperäinen valokuva tai nega ja tehdä niistä mielinmäärin kopioita, sillä valokuvan tekijänoikeudet ovat rauenneet.

Mitä oikeuksia heille syntyy digitaaliseen reproduktioon? Jos se tehdään valokuvaamalla, niin uudet tekijänoikeudet. (Toisin kuin ulkomailla, jossa täydelliseen jäljentämiseen pyrkivä valokuva ei saa tekijänoikeutta.) Lähioikeus on jäänyt minulta opiskelematta.

Yleisradion verkkouutisessa sopimattomaksi koettu käyttötapa on pääasiana, mutta Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen toteaa
Kuvan tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Mutta kuvan omistaa Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, ja meillä on siihen käyttöoikeus. Käyttöoikeudet ovat eri asia kuin tekijänoikeudet
Ja-ha. Käyttöoikeudet on niitä, joita lisenssoidaan kun tekijänoikeudet ovat edelleen olemassa, OKM:n sivujen mukaan. Tähän sanaan tartuttiin, kun Ylen uutinen nostettiin eilen illalla FB:n AvoinGLAM-ryhmään keskusteltavaksi, mutta en oikein ymmärtänyt miksi. Ainakin on hoopoa se, että termipankin mukaan käyttöoikeus "on oikeus käyttää toiselle kuuluvaa esinettä, vastaavaa kohdetta tai aluetta". Vahvennus minun.

Voihan digitaalisen tiedostonkin omistaa? Kai? Eikä omistusoikeutta menetä laittamalla sen verkkoon? Vai? Rautalankaa ei taida olla maailmassa tarpeeksi tämän selvittämiseen.

AvoinGLAM-ryhmässä puhuttiin muuten etiikasta (josta kirjoitti myös Laura Honkasalo) ja viitattiin toiseen keskusteluun, jossa oli puhuttu henkilötietolaista. Jätän nämä tällä kertaa itse väliin ja toivon, että tämä meemi, Ylen nosto ja keskustelu ei keskeytä positiivista kehitystä, jossa huhun mukaan on tapahtumassa jotain, jonka uskon vasta kun sen näen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti