tiistai 12. heinäkuuta 2016

Sisämaan ruokatavoista

Georg Ståhlberg kirjassaan An history of the late revolution in Sweden, Which happened on the 19th of August, 1772. Containing, in three parts, the abuses, and the banishment of liberty, in that kingdom. Written by a gentleman who was a Swede kuvaa Suomen pohjoisten tai koillisten maakuntien ruokatapojakin.

Aamulla ensimmäiseksi syötiin keitettyä naurista ja veteen keitettyä jauhovelliä. Niitä, joilla oli varaa lisätä velliin maitoa pidettiin rikkaina.
Lounas oli samaa, lisättynä jollain lihan tai kalan palasella.

Iltaruuasta englanninkielisessä tekstissä käytetään sanaa hasty pudding. Sille löytyy hienon kuuloisia reseptejä verkosta, mutta ilmeisesti on tarkoitettu puuroa.
Kesän maitotuotannosta tehtiin voita ja juustoa, jota myytiin kaupunkiin, jotta saatiin rahaa verojen maksuun. Tuotteita voitiin myös sellaisinaan tarvita/käyttää papin ja muiden viranomaisten maksuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti