torstai 15. lokakuuta 2015

Viime sotien historiaa kirjoitetaan ja linkitetään

1) Jussi Jalonen sai apurahan kirjaan Summan taistelusta. Hän kertoo projektista blogissaan ja  kuuluttaa
Mikäli hallussanne on talvisodan aikaisia kirjeitä tai päiväkirjoja, jotka liittyvät tavalla tai toisella Summassa joulukuusta 1939 helmikuuhun 1940 käytyihin taisteluihin, tai muuten Kannaksen länsiosissa käytyihin taisteluihin, niin olisin hyvin kiitollinen, jos voisitte ottaa yhteyttä minuun. Myös lehtileikkeistä saa ilmoittaa; sanomalehtiin pääsee toki helposti käsiksi muutenkin, mutta esimerkiksi perheiden varta vasten kokoamissa ja säilyttämissä leikekirjoissa on kokonaan toisenlainen kokemuksellinen sisältö. Kirjallista aineistoa otan vastaan mielihyvin vaikka miten paljon, mutta mahdollisten haastattelujen osalta joudun olemaan valikoivampi aiheen mittavuuden takia. Mikäli teillä, omaisillanne tai tutuillanne olisi jotain muistoja Summaan liittyen, niistä saa siis kertoa minulle.
2) Kaivettua ja kaivattua -blogin kirjoittaja sai avustusta jatkosodan aikaisen Viestipataljoona 33:n historiikkiin. Tuoreessa blogitekstissään hän kertoo aineiston keruun haasteista. Hänkin voisi olla kiinnostunut kotiarkistojen aarteista?

3) Jan Fast ei edelleenkään käytä aihetunnisteita blogissaan, jossa muiden kaivausten ohella raportoi projektistaan "Deutsches Lager Hanko 1942-1944" (osana laajempaa konfiliktiarkeologista tutkimusprojektia "Hankoniemi varuskunta- ja sotatoimialueena 1940-1945").

4) Jessica Parland-von Essen kertoi (julkisessa) FB-ryhmässä Digitaaliset ihmistieteet tavanneensa
Eero Hyvösen ja hän kertoi minulle tämän Suomen historian hankkeen [Itsenäisen Suomen sotahistoria linkitettynä datana] etenevän mukavasti. Tuli mieleeni, että onko täällä esim. sotia tai Suomen 1900-luvun historiaa tutkivia tai tutkineita, joilla voisi olla hankkeessa jotain annettevaa (esimerkiksi vain kommentoinnin/konsultoinnin tasolla?). Tässä on kasvamassa aika valtava infra, josta voi olla hyötyä myös tutkijoille, jos se on tarkoituksenmukainen. Vai mitä ajatuksia tästä herää? Nyt voi vielä vaikuttaa.
5) Kesällä Kansalliskirjasto julkaisi digitoimiaan Talvi- ja jatkosodan sotapropagandalehtisiä. Esimerkkinä neuvostoliittolainen suomalaisille joukoille tarkoitettu lehtinen 088. Valitettavaa: laajoissakaan kuvailutiedoissa ei ole lehtisen fyysistä kokoa.

6) Opinnäytteitä

7) Kari Tapani Koskela on kotisivullaan julkaissut historia-aiheisia kirjoituksia ja asiakirjoja. Näiden joukossa setänsä sotamuistelma.

8) Kirja Hasey, John F.: Yankee fighter, the story of an American in the Free French Foreign Legion (1942) kuvannee talvisotaa.

9) Nautelankosken museo ilmoitti elokuussa, että
Talvisodan päättymisen muistopäivänä 13.3.2014 julkaistu verkkosivusto Lietolaiset sodassa on saanut seurakseen yläkoululaisille ja lukiolaisille tarkoitetun "koululaispaketin".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti