tiistai 2. kesäkuuta 2015

Makupaloja keittiöstä ja puutarhasta

1) Kotuksen blogissa kokeiltiin peruna-mantelikakkua 1700-luvulta. Äskettäin aloitetussa blogissa testaillaan reseptejä kreivitär Eva Mannerheim Sparren Keittokirjasta herkkusuille ja tavallisille nälkäisille (1935).

Jos haluaisi todellista haastetta elämään, voisi kokkailla vuonna 1664 painetun keittokirjan Then frantzöske-kocken och pasteybakaren, lärandes huru allehanda slags maath, rätter, pasteyer, tårtor, smörbakelser, kokas och tillagas skola. Sampt en kort handlingh, huru kiök-gårdz rötter och örter, frucht och wälluchtandes wäxter, såes, omsättias och hantheras skole: nu nyligen på thet swenska språket vthgångit ruokia. Tästä yhdestä sain puoleenväliin asti tolkkua.

2) Muita Ruotsissa digitoituja vanhoja kirjoja, jotka liittyvät syömiseen ja juomiseen
3) Ruotsissa tehtyjä tutkimuksia 1700-luvun ruokatavarakulutuksesta
4) Inrikes Tidningar julkaisi 21.6.1803 Suomen perunanviljelyksen tilaan katsauksen, josta riitti tekstiä vielä seuraavan päivän lehteen.Vuotta myöhemmin (22.6.1804) J. F. Wallenius raportoi erikseen ja yksityiskohtaisesti Inkoosta. Hän huomautti, että Fagervikissa oli perunaa viljelty jo 1730-luvulla eli reilusti ennen Pommerin sotaa.


5) Oletko muuten luullut, että ruokakrenkkuilu on nykyajan ilmiö? Elias Lönnrotin mukaan (Sanomia Turusta 15.9.1857)

6) Kertauksena (?) linkki Hotelli- ja ravintolamuseon sivustoihin Keittoja, vellejä, muhennoksia. Työläisten ruokailu teollistuvassa Suomessa ja Matkaruokailu.

7) AMK-töitä
8) Ja kotimainen gradu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti