sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Hohenthaleista kerääntynyttä

Tänä viikonloppuna oli auki Ancestryn tietokannat Britanniasta. Lähdin testailemaan ihan hupimielessä ja kun etusivulta pääsi eteenpäin vain nimihaulla, käytin Hohenthalia. Yllätyin heti iloisesti, sillä kokoelmasta "UK, Incoming Passenger Lists" tuli osumia keräilemilleni amerikkalaisille ei-mitään-sukua-Hohenthaleille. Heistä monet olivat liikemiehiä tai muuten matkustavaisia. Joten aloin liimailemaan tietoja talteen yksi kerrallaan...

Kunnes eteen tuli...
... minkä jälkeen lauloin spontaanisti pienen ateistisen hallelujan. Isoäitini setien kohtaloa kun olen metsästänyt jo vuodesta 2007 ja tiedonmurut vähissä. (Edellinen löytyi vuosi sitten.) Koskaan ei pidä lakata etsimästä.

Kuten näyttökappauksesta näkyy, tarjolla oli mahdollisuus katsoa digitoitua lähdettä.


Cunard-varustamon Auranialla Yrjö siis saapui Montrealista Lontooseen 10.5.1928. Matkustuslistan mukaan hän on työmies ja matkalla Suomeen. Hänet on merkitty osioon "Deports" eikä "Transmigrants" - mitäköhän merkitystä tällä on? Verkkohaut eivät kertoneet. Mummoni kertomuksissa Yrjön paluusta/käynnistä ei ole ollut puhetta eikä moisesta ole maininnut perhehistoriasta kiinnostunut äitini serkkukaan.

Vauhtiin päästyäni tein vielä haun alati laajentuvassa maailmanlaajuisessa Ancestryn tietokannassa ja sain osuman kokoelmasta Canada, Ocean Arrivals (Form 30A), 1919-1924 eli tuolla välillä Yrjö on siirtynyt Kanadan puolelle. Veljensä Ivar löytyy Oregonista kokoelmassa U. S. City Directories, 1821-1989 ja listoista Canadian Passenger Lists, 1865-1935. Maksamalla rahaa selviäisi lisää. Mutta jos odottaa, niin rahalla voi saada vielä jotain muutakin.

Samasta suvusta satunnaisen googlai... sukututkimuksen tuloksia.

1) Topeliuksen elämäkerta Projekt Runebergin digitoimana kertoi Otto Mauritz Hohenthalin olleen Topeliuksen kanssa samassa seurueessa matkalla Pohjanmaalta Helsinkiin. Lähteenä Topeliuksen päiväkirja.

2) Jossain arkistoissani on Suomen Kuvalehden juttu suomalaisten siirtokunnasta Brasiliasta, sillä tekstissä esiintyi Hohenthal-niminen henkilö. Ripaus selvennystä häneen löytyi FamilySearchin tietokannoista, joiden perusteella August ja Rosa Hohenthalin Haapavedellä 15.1.1933 syntynyt poika Erkki Pekka on muuttanut Brasiliaan 1960.
Suomalaisia oli näissä maahanmuuttokorteissa paljon. Joukossaan myös Eva Hohenthal, joka lienee ollut Erkin vaimo. HBL:n Penedo-jutun perusteella hän oli vuonna 1960 paluumuuttaja.

3) Who do you think you are -jaksoista on tullut selväksi, että nykyisen Saksan alueelta oli melko paljon muuttoa Englantiin koko 1800-luvun ajan. Ei siis varsinaisesti yllättävää, että nimi Hohenthal esiintyy myös Englannissa. Jossain arkistojeni syövereissä on saksalaisen suvun jäsenen tekemä tutkimus, jossa nämäkin voinevat olla mukana.

Tutkimuksen sisältävän CD-ROM:n esiin pulpahtamista odotellessa FamilySearch tarjosi pariskunnan Edward ja Sarah Hohenthal, joille syntyi 15.1.1859 poika, joka kastettiin nimellä Louis Edward vasta 21.7.1867 seurakunnassa "St. Thomas Charterhouse, Finsbury, Middlesex". Pikkusisko Charlotte syntyi 4.1.1864 ja kastettiin jo 21.7.1864 seurakunnassa "Old Church, Saint Pancras, London". Sisarensa Frances Gertrude kastettiin 25.10.1868 seurakunnassa "Saint Bees, Cumberland". Liekö Edward kuollut ja Sarah avioitunut uudelleen 16.1.1871?

Alussa mainitun Ancestryn vapaakäytön puitteissa sain kaksi näistä kasteista eteeni. Minulle kävi kuin joka toisessa WDYTYA-jaksossa! Eli sain huomata hakemieni henkilöiden asuvan köyhäintalossa (workhouse). Edwardin ammatista en aivan saanut tolkkua, jonkinlainen kaivosmies (Lontoossa?). Hän oli kuollut Louis Edwardin kasteen aikaan. Ancestryn aineistoissa on myös avioliittohakemisto, jonka perusteella Edward ja Sarah avioituivat Lontoossa alkuvuodesta 1856.

Sarah (o.s. Akroyd) tosiaan meni uusiin naimisiin Robert Richardsin kanssa 16.1.1871 seurakunnassa St Leonard, Shoreditch (Borough: Hackney). Samana vuonna tehdyssä väestönlaskennassa (Registration district: Holborn, Sub-registration district: St Andrew Eastern) Louis Edward ja Frances ovat isäpuolen ja äitinsä kanssa. Tästä selviää mahdollinen selitys ensiksi mainitun myöhäiselle kasteelle: hänet on merkitty syntyneeksi Amerikassa!

Kolmas lapsista, köyhäintalosta käsin kastettu Charlotte on väestönlaskennassa 1881 äitinsä isän taloudessa (Registration district: Islington, Sub registration district: Islington West).

Että oli mukavaa päästä "käyttämään" lähteitä, joita on vuosia ruudulta "opiskellut".

4) Muistiin Ancestryn tarjousmateriaalista vielä, että Lontoon seurakunnassa St Botolph, Bishopsgate kastettiin syyskuussa 1732 William Hohenthal, jonka vanhemmat William ja Ann.

5) Jaksoiko joku tänne asti? "Palkintona" sen kuuluisimman Hohenthalin kansalaisuudenvaihtohakemuksen pätkä.
Esittiköhän Lennart asiansa oikeasti henkilökohtaisesti Winston Churchillille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti