tiistai 4. marraskuuta 2014

Ei niin onnistunut 28 euron sijoitus

ArkivDigital-viikon alussa tiesin, että tarjolla oli Norrköpingin perukirjoja. (AD:n avoimilla verkkosivuilla voi tarkistaa ilman tilausta, mitä on nähtävissä.) Luulin, että niiden hyödyntämiseksi tarvitsisin Mari-Anne Olssonin tekemän hakemiston, josta vuosia sitten joku ystävällinen kirjasto minulle lähetti kopioita. Googlailu viittasi siihen suuntaan, että Olssonin työ olisi käytettävissä Genealogiska föreningenin sivuilla, joten liityin pikaisesti yhdistykseen.

Päästyäni jäsensivuille jouduin pettymään. Tarjolla olikin hakemisto Olssonin hakemistoon. Schröderien perhesuhteiden selvittämiseksi, minun olisi pitänyt pyytää GF:n toimistoa kopioimaan kymmenien perukirjojen tiedot Olssonin hakemistosta.

Onneksi huomasin ajoissa, että AD oli digitoinut myös Olssonin työtä yksinkertaisemman hakemiston, joka alkuperäisten perukirjojen kanssa riitti tarpeisiini. Mutta ennen seuraavaa AD-pätkää (joskus) pitää rohkaistua ja pyytää niitä perukirjahakemiston tietoja joidenkin kriittisimpien/mielenkiintoisimpien nimien osalta.

Meneekö GF:n jäsenmaksu kokonaan tappiotilille? Osa jäseneduista on käytettävissä vain fyysisesti Ruotsissa, mutta jäsensivuilla on tosi muutakin kuin "Bouppteckningsregister Östergötland".

Toinen sivuston aineisto on sanomalehtien perheilmoitukset (familjenotiser) ajanjaksoilta 1760-1830 (306 000 uutista) ja 1936-1990. Ensiksimainittu tuotti (jälleen) pettymyksen. On digitoitu käsinkirjoitettu hakemisto ja varsinainen ilmoitus pitää metsästää muualta. Jälkimmäisessä on (yhden nimen testauksen perusteella) alunperin leikattu sanomalehtiä ja liimattu paperille. Nämä ovat käytettävissä digitoituina ja voisivat olla hyvinkin käyttökelpoisia, jos olisi kiinnostunut jälkipolvien hakemisesta. (Hohenthaleista oli kaksi paperia, useimmat ilmoitukset koskivat Suomessa asuneita.)


Kolmas (ja viimeinen) aineisto on käynnissä oleva projekti sisäisten passien indeksoimiseksi. Suomi-haku tuotti tuloksia! Minulla oli jo idealistalla odottamassa paluu Tukholman kaupunginarkiston digitoimien passidokumenttien pariin, joten saatuani tämänkin käsiini, on ensi vuonna blogissa todennäköisesti runsaasti matkustamista.
Kokonaisuutena GF:n tarjoama oli siis pettymys, joten pitää muistaa etsiä jostain tieto eroamismekanismista. Positiivisesti antoivat kuitenkin vuoden 2015 jäsenyyden kaupanpäälle, joten jää aikaa selailla passitietoja ja tilailla perukirjahakemiston tietoja.

Kuva Allen Lewisin puupiirros kirjassa Journeys to Bagdad. Project Gutenberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti