maanantai 13. lokakuuta 2014

Helsingissä vuonna 1901 avattu City-basaari

Velikulta no 20/1901 suhtautui ilmeisen kriittisesti "City basaarin" arkkitehtuuriin.

Melko erikoiselta se näyttääkin ja jälleen ihmetyttää myös 1900-luvun alun "modernisuus". Englanninkieli näkyi kaupunkikuvassamme kauan ennen 1980-lukua.

Kuvan otsikosta oli selvää, että rakennus oli Helsingissä ja sanomalehdet vuosina 1902-1906 kertovat sen sijainneen Aleksanterinkatu 54:ssä. Tälle "citytontille" nousi myöhemmin Stockmannin tavaratalo.

Päivälehti 26.5.1901 kuvailee rakennusta seuraavasti
Talo on rakennettu suurkaupunkilaisen kauppa-basaarin tapaan ja sisältää yksinomaan kauppahuoneita. [...] Ulkoa tekee rakennus keveän, valoisan vaikutuksen, suunnattoman suurine peililasiakkunoineen, - suurimmat, joita tähän saakka kaupungissa on nähty - jotka ovat erotetut ainoastaan pylvääntapaisilla kaidoilla muuripinnoilla. Myöskin rappauksen vaaleankeltainen väri ja keveät koristemuodot lisäävät yllämainittua vaikutusta. Rakennuksen piirrustukset on tehty Elias Heikelin rakennustoimistossa. Fasaadipiirrustukset on piirrustanut arkkitehti Lindqvist.
Vastaako tätä kuvausta ja yllänäkyvää pilapiirrosta todellakin vuonna 1908 Signe Branderin ottaman valokuvan rakennus Heikin- ja Aleksanterinkadun kulmassa? (Kuva Wikimedia)


Ei. Helsingin kaupunginarkiston piirrustusrekisteristä on korttelinumerolla 95 on vaivatonta hakea tontin 25 piirrustukset. Digitointi on heikkolaatuinen, mutta valokuvan rakennusta esittävissä erottuu 18-alkuinen vuosiluku. Mutta alla olevasta on luettavissa Selim Lindqvistin nimikirjoitus ja 19-alkuinen vuosiluku.
Sijaitsi siis tontin kulmassa, joka ei tuossa Branderin kuvassa näkynyt eli julkisivu oli osin "raitiotieaukiolla" ja pääosaltaan Aleksanterinkadulla.


Lienee tarttunut johonkin toiseen valokuvaan?

Lisäys 11.10.2014 9:40. FB-ryhmässä Helsingin historian harrastajat annettiin linkki valokuvaan, jossa City-basaari erottuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti