torstai 30. tammikuuta 2014

Kokoelmatietojen kehittymisestä ja kiertämisestä

Sähköpostiarkistoni perusteella olen 2.10.2001 lähestynyt Kansallismuseota/Museovirastoa, Satakunnan museota ja Emil Cedercreutzin museota koskien Gabriel Gottlebenille attribuoitua irtaimistoa.

Ensiksimainitusta Jouni Kuurne on vastannut informatiivisesti 16.10.2001 ja lähetin hänelle paikallis- ja sukuhistoriallisia korjauksia 22.10.2001. Hätyyttelin jälkimmäisiä museoita 25.10.2001. Satakunnan museon vastaus tuli 28.10.2001:
Valitettavasti kortistostamme ei suoraan selviä, löytyykö kokoelmistamme esineistöä, joka olisi kuulunut Gabriel Gottlebenille. Pitäisi ensin tietää mahdollinen lahjoittaja ja suunnilleen lahjoitusaika tai esineet, joita täällä pitäisi olla. Jos saan näitä asiaa valaisevia tietoja, niin esinelistaus helpottuisi huomattavasti. Kokoelmissamme on noin 90 000 esinettä ja näiden korttien läpikäyminen muuten kestää melkoisen tovin, joten johtolangat olisivat tuiki tärkeitä ja helpottaisivat asiankäsittelyä.
(Myöhemmin saatujen lisätietojen kanssahan sitten löytyi tauluja vuonna 2010.)
Cedercreutzin museon määräaikaiselta toimistotyöntekijältä sain vastauksen 29.10.2001
Viitaten tiedusteluunne koskien Gabriel Gottlebenille attriboitua irtaimistoa, toimeksi saaneena ilmoitan, ettei Emil Cedercreutzin museossa ole paljoakaan tätä asiaa koskevaa aineistoa. Olisimme kuitenkin kiinnostuneita Kansallismuseolta saamanne vastauksen sisällöstä. Ottanette asiassa yhteyttä suoraan museonjohtaja Ritva Kavaan
Kavalle edelleenlähetin Kuurnen vastauksen 29.10.2001.

Kaksitoista vuotta myöhemmin, tammikuussa 2014 Emil Cedercreutzin museon kuukauden esineenä on tuttu tuoli, joka "on tullut Emil Cedercreutzin omistukseen hänen ostettuaan sen lähipitäjästä 1900-luvun alkupuolella"
Hieman harmistuin kevyestä taustoituksesta ja kommentoin 3.1.2014 museon FB-sivulla: "Siis tuoli on Kokemäeltä ja Gottlebenien perintöä. Pari Kansallismuseossa." Sain pikaisesti vastauksen, että asiaa selvitetään. Selvitystyön valmistumisen tiedotusta ei jätetty FB:n varaan vaan minulle soitettiin eilen museosta. Sähköpostitse sain tutut tiedot, jotka perustuivat Jouni Kuurneelta tammikuussa 2014 saatuihin tietoihin. Toivottavasti ne laitettiin museossa parempaan talteen kuin lokakuun 2001 versio, ettei asiaan tarvitse enää palata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti